Doznake bilježe trend rasta

Doznake sunarodnika ove godine su zabilježile trend rasta i očekuje se da će do kraja godine dostići preko milijardu eura.

Prema Centralnoj banci Kosova (CBK), u prvom kvartalu ove godine, doznake su dostigle iznos od 250 miliona eura, ili oko 60 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.

Uprkos ekonomskoj krizi koju je izazvala pandemija kovid-19, doznake su u 2020. porasle za 120 miliona više u odnosu na 2019.

Prema Institutu ‘Riinvest’, u posljednjih 10 godina doznake su dostigle vrijednost od preko 7 miljardi eura.

Visar Vokri (Vokrri), programski direktor Instituta ‘Riinvest’, kaže da je prema proračunima, vrijednost ili doprinos dijaspore, pored doznaka za kalendarsku godinu, još veća kada su u pitanju izdaci i investicije.

„Vjerujem da će vrijednost doznaka ove godine premašiti milijardu, jer nedavno vidimo popuštanje mjera u vezi sa kretanjem građana, tako da vjerujem da ćemo ove godine, u ovim ljetnjim mjesecima, imati priliv dijaspore na Kosovu i samim tim, vjerujem da će se njihov doprinos nastaviti, jer je vjerovatno bio još veći za kosovsku ekonomiju… Ne želim da umanjujem doprinos dijaspore samo u doznakama, ali ako govorimo samo o doznakama, barem za one koje su prijavljene od strane institucija, u posljednjih deset godina vrijednost samo doznaka dostiže 7 milijardi eura, koje je poslala dijspora. Međutim, doprinos dijaspore ne može biti uključen samo u doznake“, naglašava Vokri.

Vokri takođe kaže da velika većina doznaka ide na dnevnu potrošnju, iako je, prema njegovim riječima, posljednjih godina bilo velikih ulaganja iz dijaspore u razne sektore privrede. Zbog toga, prema Vokriju, dijsaporu treba tretirati posebnim zakonom.

Čak i univerzitetski profesor, Muhamet Sadiku, navodi da je veza sunarodnika sa Kosovom uvijek bila jaka i da se nastavio trend velikih doznaka koje su skoro polovina kosovskog budžeta, odnosno, oko 13 odsto bruto domaćeg proizvoda.

„Međutim, uprkos problemima izazvanim pandemijom, veza dijaspore sa Kosovom je uvijek bila jaka i nastavila je trend velikim doznakama koje čine oko 40 odsto kosovskog budžeta, odnosno 13 procenata bruto domaćeg proizvoda u zemlji. Doznake su se pokazale kao siguran i dugoročan izvor ekonomskog razvoja Kosova, uprkos činjenici da 90 odsto dozanka odlazi na pokrivanje potrošnje domaćinstava na Kosovu. Ovo je struktura izgrađena visokim nivoom nezaposlenosti i visokim nivoom siromaštva“, naglasio je Sadiku.

Dodao je da veliki dio ovog novca odlazi na pokrivanje velikog uvoza, jer Kosovo ima 2.4 milijarde eura godišnje uvoza.

Prema raznim studijama, da bi usmjerilo doznake na investicije, Kosovo bi trbalo da izgradi povoljno poslovno okruženje za strance i investitore iz dijaspore.

U međuvremenu, portparol CBK, Kuštrim (Kushtrim) Ahmeti, kaže da su tokom perioda januar-mart doznake dostigle 243 miliona eura.

„Ukupna vrijednost doznaka za prvi kvartal ove godine (januar-mart 2021.), iznosila je 242.9 miliona eura, što je za 55.6 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, gdje je vrijednost doznaka bila 187.3 miliona eura“, kaže Ahmeti.

Inače, Vlada Kosova , odlukom od prošle godine, ima za cilj da podstakne sunarodnike da posjete Kosovo. Na posljednjem sastanku izvršne vlasti, na čelu sa premijerom Kurtijem, odlučeno je da se sugrađanima pokrivaju troškovi granične policije, u iznosu od 6 miliona eura.

Izvor: Koha/ KoSSev