Kosovski institut za pravdu

Kosovski institut za pravdu objavio je izvještaj "Utopijska očekivanja i rezultati, analiza 100-dnevnog rada Vlade Kosova" u kome se navodi da u vladi, protivno obećanjima, sjede ministri optuženi za korupciju ali i da je dijalog postao prvi prioritet, prenosi Ekonomija onlajn.

Gezim Shala iz ovog Instituta rekao je da je Kurtijeva vlada odobrila 129 zakona, od kojih je 31 trebalo da usvoji do juna, ali  je samo jedan zakon uzet u razmatranje.

"Ako pogledamo zakonodavnu agendu, kaže se da će biti usvojeno 129 zakona. Rečeno je da će 31 zakon biti usvojen do kraja juna, ali samo je jedan u razmatranju“, navodi Shala.

Po njegovim riječima, Kurtijeva vlada je obećala tužbu protiv Srbije zbog genocid, ali po tom pitanju nije preduzela nikakve konkretne akcije.

"Spomenuta je tužba za genocid, ali zasad nema konkretnih radnji. Rečeno je da će se uspostaviti Institut za ratne zločine, a zatim uspostavljanje novih sudova. Kosovski institut za pravdu podržava osnivanje Privrednog suda", dodao je Shala.

Uprkos činjenici da je aktuelna vlada imala drugačija obećanja, članovi Samoopredjeljenja koji imaju optužnice i dalje su na visokim funkcijama.

"Imamo slučaj Liburna Aliua koji ima optužnicu za korupciju, nije suspendovan niti je dao ostavku. Mimioza Kusari Lila takođe ima ozbiljnu optužnicu, ali i dalje je prva u poslaničkoj grupi Samoopredjeljenja", naveo je Shala.

Kosovski institut za pravdu je zaključio da ova vlada nije bila transparentna i da se osam ministara nikada nije pojavilo na konferenciji za štampu.

"Ova Vlada nije bila transparentna, imali smo mali broj konferencija za novinare premijera i ministara, na kojima se osam ministara nikada nije pojavilo", rekao je Shala.

Po njegovim riječima, postoji promjena u Kurtijevom pristupu dijalogu. Kurti je od negativnog stava prema tom pitanju sada to postavio kao prioritet.

"Važnost dijaloga je nepsporna za Kosovo, ali se pristup dijalogu Kurtija i ove vlade promjenio, od odbijanja kada su bili dio opozicije i na početku mandata, do trenutnog stanja kada je dijalog glavni prioritet, gdje smo imali dva sastanka na visokom nivou", zaključio je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online