Portparol EK

Kosovo je ispunilo kriterijume za liberalizaciju viznog režima koje je postavila Evropska komisija. Sada je na državama članicama Evropske unije da daju jednoglasno odobrenje za bezvizno kretanje, naveo je u odgovoru za TV Klan Kosova portparol Evropske komisije Peter Stano.

Istakao je da su liberalizacija viznog režima za Kosovo i dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije odvojeni procesi koji nisu međusobno povezani.

Naglasio je da ne postoji vremenski rok za završetak dijalog između Beograda i Prištine, ali da je stav Evropske unije da nema vremena za gubljenje.

„U rukama obe strane, Kosova i Srbije, je da odrede tempo dijaloga. Evropska unija vjeruje da nema vremena za gubljenje“, naveo je Stano u odgovoru.

Dodao je da je krajnji cilj dijaloga je da se postigne sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Stano je, između ostalog, naglasio da evropski put Kosova i Srbije takođe zavisi od napretka koji strane postignu u normalizaciji međusobnih odnosa.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova