Generalni sekretar NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom posjete Kosovu izjavio je da kosovske vlasti moraju poštovati sporazum iz 2013. godine da KBS ne ulazi na sjever bez dozvole Kfora i NATO, prenosi Kosova press.

„Očekujem da se kosovske vlasti pridržavaju sporazuma koji smo postigli 2013. godine. Da kosovske bezbjednosne snage ne budu razmještene na sjeveru bez prethodne saglasnosti Kfora i NATO, a to je još uvijek slučaj. I mislim da je ovo najbolji način da se nastavi sa pronalaženjem prave ravnoteže i da se izbjegnu situacije koje bi mogle potkopati i oslabiti napore za pronalaženje rješenja i da se izbjegne bilo šta što bi moglo podrivati dijalog Prištine i Beograda“, rekao je on

Poslije sastanaka koje je imao sa Osmani i Kurtijem, Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da je ovde da prenese poruku da će NATO ostati ovde da pomogne i stvori sigurno i mirno okruženje za sve građane zemlje.

„Moja poruka je bila da je NATO ovde da ostane. Naša misija se zasniva na uslovima, a KFOR je na Kosovu da pomogne u stvaranju sigurnog i mirnog okruženja za sve zajednice. Takođe snažno podržavamo napore na pronalaženju političkog rješenja. Ovde smo dugi niz godina. Osjećamo odgovornost da doprinesemo miru i stabilnosti na Kosovu, što je takođe važno za ceo region“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Onlajn/Kosova press