Istraživanje

Njemačko-kosovska privredna komora sprovela je istraživanje o poslovnoj i investicionoj klimi na Kosovu za 2021. godinu.

Prema saopštenju, istraživanje je sprovedeno od 15. marta do 16. aprila ove godine, a obuhvatilo je 1454 kompanije iz cijelog regiona, od čega 85 sa Kosova.

Ministar trgovine, industrije i preduzetništva Rozeta Hajdari takođe je govorila na konferenciji za prezentaciju izveštaja dobijenog istraživanjem. Rekla je da svi znaju koliko je teško stvoriti zdravu klimu za poslovanje, posebno u vrijeme pandemije.

Ona je dodala da povećanje prihoda ne zavisi od carine već i od preduzeća koja pomažu privredi u plaćanju poreza i drugih.

Hajdari je rekao da vlada radi na stvaranju povoljnijeg okruženja za investitore.

"Naša vlada je odlučna da traži i radi na pronalaženju rješenja koje će omogućiti što više investicija. U tom smislu ćemo razviti brojne politike. Zajedno sa tim, trgovinska infrastruktura će biti poboljšana omogućavanjem širenja lokalnih proizvođača u regionu i šire", dodala je Hajdari.

U međuvremenu, zamjenik ambasadora Njemačke, Alex Voss rekao je da Kosovo učestvuje sedmi put u ovoj anketi.

Nadamo se da će se vlada obratiti sa rezultatima, posebno na Kosovu, i videće šta preduzeća očekuju od njih. Bio je to žestok dijalog između privrednih komora i vlade Kurtija, ali nadamo se da će se to promjeniti, jer je diskusija potekla iz pandemije. Iznenađen sam nekim rezultatima, jer sam očekivao da će privrednici biti stroži prema vladi.

„Oni su veoma strpljivi“, rekao je njemački zamjenik ambasadora.

Izvještaj je predstavio Sutrime Drevisholli, koji je takođe rekao da su rezultati iznenađujući.

Izvještaj otkriva da borba protiv kriminala i korupcije i dalje zabrinjava.

"Kosovo ima pozitivniji stav za budućnost. 79% kompanija izjavilo je da bi investiralo na Kosovu. Smatraju situaciju lošom i u perspektivi kažu da je situacija nepromjenjena", rekao je Drevisholli.

Problem zasnovan na ovoj anketi za preduzeća na Kosovu je nedostatak kvalifikovanih radnika, gdje je samo 6% zadovoljno dostupnošću kvalifikovanih radnika, a 45% je nezadovoljno situacijom. Pored toga, 40% kompanija očekuje da se nivo ne vrati na prethodni nivo prodaje koji je bio prije pandemije. Dervisholli je dalje rekao da je veliki dio ispitanika izjavio da nije zadovoljan poreskim sistemom na Kosovu i da je potrebno preduzeti mjere za poboljšanje od strane vlade.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore