Premijer decidan

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da se njegov stav prema jezeru Gazivode nije promjenio ni nakon izvještaja iz SAD-a, koji je stigao kao dio Vašingtonskog sporazuma.

Kurti je rekao da su studije i analize dobrodošle, ali što se tiče Gazivoda, kaže da ga je Kosovo izgradilo i platilo i to prije nekoliko decenija.

„Naši stavovi u vezi sa jezerom Gazivode su isti i naravno da se mogu izraditi analize i studije, ali naš zadatak kaže da treba da u obzir uzmemo to jezero kakvo ono jeste, vještačko jezero Kosova, na Kosovu. Već smo ga platili, ovo je učinjeno prije mnogo decenija“, izjavio je Kurti na konferenciji za novinare, prenosi Zeri.info.

Šef vlade je takođe rekao da je najvrednija tačka Vašingtonskog sporazuma priznanje Izraela.

„Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, njegova najvrednija tačka je posljednja koja je već realizovana, ali ne možemo govoriti kao da se 14. februara nije dogodilo. Postoje ljudi koji žive u prošlosti, ali ne vjerujem da pripadaju budućnosti“, rekao je na pitanje da li će sprovesti sporazum.

Upitan o Asocijaciji, Kurti je rekao da kada predsjednik Srbije izjavi da nikada neće priznati Kosovo, treba upitati one koji su do sada išli na ustupke u ime priznanja.

„Kada predsjednik Srbije izjavi da nikada neće priznati Kosovo, ne bi li trebalo upitati one koji su do sada davali ustupke u ime priznanja? Imam principijelan stav, ispravan za Republiku. Dakle, iskreno, pozabavimo se pravdom i zapošljavanjem, upravljanjem pandemijom. A ova pitanja za dijalog su vrlo dobra za moje prethodnike. Zašto su prihvatili asocijaciju, tablice itd. To biste trebalo da pitate njih. Dobro je da mene pitate o Nacionalnom savjetu, o prijedlozima koje sam dao. Veoma sam zainteresovan za razgovor o svojim prijedlozima, a oni neka razgovaraju o svojim ustupcima“, rekao je Kurti.

Izvor: Zeri/Kossev