Efikasnost

Agencija za borbu protiv korupcije istražiće istinitost podataka oko 5.000 kosovskih zvaničnika, koji su u obavezi da podnose svoje imovinske karte, a od tužilaštva se očekuje da pokaže veću efikasnost po ovom pitanju nego do sada, prenosi Ekonomija onlajn.

Imovinske karte kosovskih zvaničnika se razliku, ima onih koji su prijavili da posjeduju imovinu koja se meri milionima eura, stanove, luksuzne kuće, a novina je da se do ove godine u imovini pojedinaca nalaze i  kripto valute u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura.

Agencija za borbu protiv korupcije obaviće u toku ove nedjelje žrijeb po kojem će započeti istragu provjere tačnosti podataka navedenih u imovinskim kartama.

U toku prošle godine, ova agencija je sprovela istražne postupke u 313 slučajeva, od kojih su 124 slučaja nakon što su prosleđena nadležnim organima zatvorena, a samo 61 je u proceduri.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije poručuju da ovakvi podaci o broju zatvorenih slučajeva zabrinjavaju jer, kako kažu, njihov cilj nije postignut.

I ove godine, kao i prethodnih godina, u izjavama o imovini primjećene su brojne greške, a najčešće se dešava da se u navedenom iznosu dodaju još jedna nula, ili se ne stavlja tačka ili zarez. Rok za ispravljanje takvih propusta je tri dana od objavljivanja izvještaja Agencije.

Vjeruje se da će se ovakve greške u velikoj mjeri smanjiti, jer će se od sljedeće godine prijavljivanje imovine vršiti na mrežnoj platformi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online