Ministarstvo zdravlja

Delta soj koronavirusa, koji je prvi put otkriven u Indiji i koji se brzo širi izazivajući veći broj smrtnih slučajeva, zaražene su dve osobe na Kosovu, prenosi Koha.

Potvrda ove vijesti stigla je iz Ministarstvo zdravlja koje je objavilo da je su od 22 uzorka testirana na Institutu za virusologiju Univerzitetske klinike Čarite u Berlinu, kod dva registrovana virus Delta varijante.

Iz Ministarstvo zdravlja poručuju da su oboljele osobe pokazale simptome, ali su se već oporavile i nalaze se kod kuće.

„Danas smo dobili podatke o 22 pozitivna uzorka poslata Institutu za virusologiju Univerzitetske klinike Čarite u Berlinu, od kojih su 2 (dva) uzorka identifikovana sa Delta varijantom (B.1.617.2) SARS-CoV-2. Oba slučaja su pokazala simptome, ali su se već oporavila i kod kuće su. Njihova izolacija je gotova. Timovi NIJZK već su pronašli sve moguće izvore i kontakte kako bi sprečili dalje širenje slučajeva“, kaže se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Iz ovog ministarsta preporučuju građanima da izbjegavaju okupljanja, da se ukoliko osjete simpote podvrgu testiranju na koronavirus, kao i da nose maske i izbegavaju gužve u zatvorenom prostoru.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore