Prvih 100 dana Kurtijeve vlade

Vlada premijera Albina Kurtija danas obilježava 100 dana rada, nakon izglasavanja u Skupštini 22. marta ove godine, prenosi Lajmi.

Kako navodi taj medij, do danas je Kurtijeva vlada održala ukupno 17 sjednica i odobrila upravljački program, a u prethodna tri mjeseca posebnu pažnju je posvetila dijalogu Bepgrada i Prištine i aktivnostima u diplomatiji.

Kurti se u okviru dijaloga prvi put sastao sa predshednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 15. juna, a vladini zvaničnici su imali brojne aktivnosti u zvaničnim poshetama inostranstvu.

Vlada Kosova je izvršila brojne smhene i nova imenovanja u odborima javnih preduzeća. Pokrenuta je i pitanje neopravdano stečene imovine i započeta je izrada postupka provhere. Pored odobrenog pregleda budžeta za 2021. godinu, Vlada Kosova odobrila je nekoliko nacrta zakona.

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Artan Abrashi kaže da je Vlada Kosova na dobrom putu da sprovede obećanja tokom predizborne kampanje.

"Mnogo nezavisnih institucija vraća izgubljeni kredibilitet, iz dana u dan da se stvari vraćaju na pravi put, ali ima još puno posla. Smatram da je vlada u prva tri mjeseca vrlo produktivna, očekujem da će se u narednim danima intenzitet rada povećati i da će sva predizborna obećanja biti ispunjena", izjavio je Abrashi.

Demokratska partija Kosova smatra da je izvršna vlast na čelu s premijerom Kurtijem slaba, jer u ova tri mjeseca nije bilo odluka koje bi značile poboljšanje života građana.

"Ova vlada je slabija čak i od onoga što su najveći skeptici predviđali, očekivanja su bila mnogo veća. Vlada nije usvojila program više od dva mjeseca, a program koji je odobrila više je nalik školskom programu nego stvarnom programu vlade različitom od onoga što je obećavano u predizbornoj kampanji. Prvih 100 dana rada vlade obilježile su brojne greške i skandali, i dalje Kosovo ima najmanje vakcina po stanovniku. Iako je morala da se bavi vakcinacijom, zvaničnici vlade vodili su političku kampanju u drugoj zemlji. Vidjeli smo skandale na međunarodnom planu od strane ministarke spoljnih, ali i u unutrašnjoj politici", navodi član PDK.

Članica predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Teuta Sahatqija rekla je da se je prvih 100 dana vlade pokazalo da su svi napori Samoopredjeljenja bili usmjereni samo da se ostvari korist na izborima.

"Vidjeli smo loše upravljanje zdravstvom uz uzastopne skandale u kosovskoj diplomatiji. Ne znam da li je ispunjeno jedno od bezbroj obećanja zbog kojih je Kurti dobio na ovim izborima. Prema tome, ovih 100 dana karakteriše poricanje svih onih obećanja koja su data, ne samo tokom kampanje, već i tokom mnogih godina koje je stranka Samoopredjeljenje provela u Skupštini Kosova. Zbog nedostatka znanja o upravljanju mnogi ovu vladu nazivaju vladom pripravnika", kaže Sahatqija.

Alijansa za budućnost Kosova smatra je vlada Albina Kurtija najslabija od proglašenja nezavisnosti, dok je civilno društvo ocijenilo je u prvih 100 dana vlada bila spora i bez značajnih odluka.

"Vlada Kosova je za sad pokazala da sporo donosi odluke koje se tiču interesa građana, za razliku od prve Kurtijeve vlade, ova je donijela mnogo manje značajnih odluka. Ono što nas najviše brine je što vlada još uvijek nije objavila  godišnji plan rada, predstavila je četverogodišnji program, ali ne i plan rada", kaže Mexhida Demolli-Nimani.