Prizren - najbolji primjer

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon rekla je danas da je proteklih dana, tokom posjete Kosovu, sa kosovskim liderima razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine.

Von Cramon je na konferenciji za medije u Hotelu "Sirius" u Prištini, odgovarajući na pitanje da li će biti formirana Zajednica Srpskih opština, naglasila da je razmatrano kako nastaviti dijalog, ali da fokus razgovora nije bio samo na jednoj stvari.

"Očekivali smo da će obe strane u dijalogu da podignu očekivanja i nadam se da će se narednih mjeseci uskladiti svoje stavove i to se može postići samo pregovorima", rekla je Von Cramon.

Ona je naglasila da je primjer Prizrena pokazatelj da je moguće da multietničko društvo na Kosovu.

"Nadam se da se neće ponoviti slučaj povratnika koji nije poželjan", rekla je Von Cramon govoreći o slučaju Dragice Gašić u Đakovici.

Von Cramon je uputila kritike Francuskoj zbog skeptičnog stava po pitanju liberalizacije viznog režima i dodala da je takav stav i greška.

"Kosovo ima jasne uslove za dobijanje liberalizacije viznog režima. To je ispunjeno. EU nije uradila domaći zadatak, mislim da je Kosovo ispunilo kriterijume, odradilo svoj posao i mislim da EU iz ovog razloga gubi kredibilitet. Bila sam veoma kritična prema predsjedniku Emmanuelu Macronu", istakla je Von Cramon.

Von Cramon: Vlada radi na priznanju Kosova


Ona je naglasila je da trenutna vlada radi na tome da neke zemlje priznaju Kosovo, rekavši da se nada da će u tome uspjeti.

"Vidim da nas ništa ne bi sprečilo da integrišemo Kosovo u evropsku porodicu. Mislim da nove generacije i da oni koji žive van Kosova rade dobar posao. Mislim da je veća integracija dijaspore takođe dobra. To pozdravljamo, mislim da je to veliki korak naprijed", dodala je Von Cramon.

Ona se osvrnula i na Vašingtonski sporazum i naglasila da EU nije učestvovala u pripremi tog sporazuma.

"Unija nije bila umješana u dogovore oko Vasingtonskog sporazuma. Vidim da Lajčak i Palmer koordinišu. Nisam sigurna da Vašington želi da primjeni sporazum. Potreban nam je kontinuitet i spremnost ove vlade za dijalog", rekla je Von Cramon.

Izvjestilac za Kosovo u EP se osvrnula i na prava LGBT populacije i pozvala kosovske lidere da učestvuju u "Paradi ponosa" i dozvole istopolne brakove promjenom Građanskog zakonika.

 Izvor: Kosovo Online