Politički analitičar

Vlada premijera Albina Kurtija je zbog "balasta nataloženih problema iz prošlosti” u prvih sto dana rada djelovala sporije nego što se očekivalo, ocjenio je za Kosovo onlajn politički analitičar Belul Beqaj i izrazio nadu da će doći intenzivnijih promjena po pitanju unutrašnje, ali i spoljne politike.

Beqaj smatra da bi premijer trebalo da ima realniji pristup prema dijalogu sa Srbijom, koji bi doveo do prihvatljivog kompromisnog rješenja.

"Ima razloga da se kritikuje zato što nema realan pristup oko načina kako će eventualno doći do nekih rješenja, fokusirajući se upravo na pitanje dijaloga Kosova i Srbije, gdje nije pokazan dostojanstven pogled na način kako može doći do početka razumnog dijaloga koji bi vodio u pravcu kompromisa. On treba da se usredsredi na postojeći kontekst okolnosti i da ima korektniji pristup oko eventualnog rješenja", rekao je Beqaj.

Ovoj Vladi će biti potrebno mnogo vremena za postizanje vidljivijih rezultata navodi Beqaj i dodaje da je za stotinak dana nerealano očekivati korenite promjene, iako je premijer Kurti pokazao spremnost da djeluje u tom pravcu.

"Ima dosta pozitivnih koraka ali nisu plodonosni, prepreke su mnogo jače od njegove volje da dođe do pozitivnih promjena. Građani žive u iščekivanju da će doći do promjena, ali je potrebno da se sistematski i složenije pristupi rješavanju dugogodišnjih problema. Kurtijeva Vlada je nasljedila nataloženi balast ozbiljnih prepreka i problema sa kojima se suočava i upravo iz toga razloga ne vjerujem da su građani zadovoljni sa intenzitetom rada ove vlade. Vjerujem da će u nastavku dinimizirati svoje postupke u pravcu iskorijenjivanja svih uzroka države koja je bila zarobljena od strane onih koji su vladali do sada", ističe Beqaj.

On je dodao i da je jedan od problema za Kurtija uspostavljanje balansa između interesa građana Kosova i interesa međunarodne zajednice.

"Iznad svega, pitanje rješenja pandemije je daleko akutnije u odnosu na pitanje dijaloga, ali je problem u tome što se naše građanske potrebe ne poklapaju sa interesovanjima međunarodnog faktora. Država Kosovo nije plod građana Kosova već i međunarodnog faktora koji misli da paralelno sa ekonomskim, zdravstvenim, socijalnim i pravnim treba ići u pravcu rješenja međunarodnog problema sa Srbijom. Pitanje dijaloga ostaje u fokusu međunarodnog faktora i mi ne možemo da budemo nezainteresovani da se prema tom pitanju jasno odredimo i tražimo rješenje", objašnjava Beqaj.

Beqaj na kraju kaže da je premijer Kurti promjenio 'ponassanje' u odnosu na prethodni mandat i dodaje da je sada obazriviji, racionalniji i profesionalniji.

"Kurti nije u onoj mjeri u grču koji je bio prisutan u prethodnim mandatu, sada je mnogo analitičniji, sporiji ali ima manje grešaka, osim kada je dijalog u pitanju", zaključuje Beqaj.

Izvor: Kosovo Online