Razgovor o nestalim osobama

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se 28. juna u Prištini sa liderom Socijaldemokratske lige Vojvodine Nenadom Čankom sa kojim je razgovarao o nestalim osobama tokom rata na Kosovu.

Kurti i Čanak su složili da zvanični Beograd treba da otvori arhive i pruži sve neophodne informacije o masovnim grobnicama za koje se sumnja da se nalaze na teritoriji Srbije.

Nenad Čanak ima drugačiji stav po pitanju Kosova od ostalih srpskih zvaničnika, odnosno priznaje nezavisnost Kosova.

Čanak je premijeru Kurtiju rekao i da je u posjetu Kosovu doveo svog sina i nećaka a kako bi na terenu videli realnost u kojoj žive Srbi i Albanci jer, prema njegovoj ocjeni, Srbija od naroda krije istinu.

Nakon završetka rata na Kosovu 1999. godine, nestalo je oko 6.500 osoba.

U međuvremenu su se na Kosovu i u Srbiji vršila iskopavanja masovnih grobnica i ekshumirano je oko 70 odsto osoba koje su se vodile kao nestale.

Još uvijek se traga za još preko 1.600 osoba, većinom Albanaca.

Posljednja masovna grobnica je pronađena u Kiževaku kod Raške iz koje je ekshumirano devet posmrtnih ostataka osoba koje su ubijene tokom rata.

Predstavnik delegacije Kosova za nestala lica Ibrahim Makolli je tada rekao da se traže odgovori za još 11 lokacija na kojima mogu biti pronađena tijela ubijenih i od zvaničnog Beograda zatražio da otvori vojne arhive.

Prema podacima koje je na osnovu izvještaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka YIHR, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999.