Priznanje Srbije - stolica u UN

Premijer Kosova, Albin Kurti, predstavio je četiri stava svoje vlade u vezi sa konačnim sporazumom u dijalogu sa Srbijom, na otvaranju 44. sastanka Generalnog savjeta Pokreta Samoopredjeljenje.

Kurti je rekao da je konačni sporazum onaj koji ne odvaja priznanje Srbije od stolice u Ujedinjenim nacijama, sporazum je pravno obavezujući samo kada ima oblik i sadržaj međunarodnog sporazuma u ​​skladu sa zahtjevima i ciljevima Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, taj dijalog nije o statusu Kosova, već o statusu odnosa između Kosova i Srbije i da je nezavisnost Kosova kompromis koji je trebalo da donese novu rezoluciju Savjetu bezbjednosti UN, ali koji se, prema njegovim riječima, nikada nije dogodio.

"Svi znamo zahtjev za konačni dogovor. Za nas je konačni sporazum onaj koji ne odvaja priznanje Srbije od članstva u UN za Kosovo. Sporazum koji je priznanje Srbija samo, ali ga ne prati stolica u UN-u ili nudi mjesto u UN-u kao zamjenu za priznanje od strane Srbije, može biti sporazum, ali ne i konačan. Sporazum je pravno obavezujući kada ima oblik i sadržaj međunarodnog sporazuma u ​​skladu sa zahtjevima i svrhama Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora. Treće, 23 godine se odvijaju pregovori između Kosova i Srbije, gotovo polovina ovog perioda pod posredovanjem EU. Ne možemo nastaviti u nedogled, ali dijalog nije o statusu Kosova, već o statusu odnosa između Kosova i Srbije i to bi trebalo da se zasniva na takvoj jednakosti i uzajamnosti kao što je uzajamno priznavanje. Četvrto, nezavisnost koju imamo je kompromis, proglasili smo je prije 13 godina kao suverenu vlast i prve četiri godine, nezavisnost je imala Pietera Feitha, dok je već 13 godina Ahtisarijev plan u opticaju, kao kompromis koji je trebalo da donese novu rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN, ali to se nikada nije dogodilo“, rekao je Kurti.