Dijalog ključan za napredak ka EU

Nakon završene nove runde dijaloga sredinom juna mjeseca, ali i najave druge za kraj jula mjeseca, premijeru Kosova stiglo je pismo predsjednice Evropske komisije. Von der Leyen mu je poručila da bi naredni sastanak na visokom nivou trebalo održati što prije.

Von der Leyen je u svom pismu čestitala Kurtiju na imenovanju za premijera Kosova i izrazila želju za nastavak saradnje.

Kredibilna perspektiva Evropske unije za zapadni Balkan i dalje je prioritet Komisije. Želimo da Kosovo brže napreduje na svom evropskom putu i nastavićemo da podržavamo napredak u reformama koje su potrebne“, poručila mu je.

A upravo napredak u dijalogu vidi kao ključnu stvar za napredak Kosova, ali i Srbije, ka EU.

"Ključno je da se sljedeći sastanak dijaloga na visokom nivou održi što je prije moguće. Ovo je ključno za napredak na evropskom putu Kosova i Srbije i za vaše građane“, kazala je.

Ona je ujedno pozdravila Kurtijevu posvećenost da se konstruktivno uključi u dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU.

Kazala je i da će Evropska komisija, prepoznajući važnost za građane Kosova, nastaviti da se zalaže za pozitivnu odluku EU o liberalizaciji viza.

EU takođe stoji uz Kosovo i njegov narod u borbi protiv pandemije i podržava ekonomski oporavak kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan usvojen u oktobru 2020, dodala je.