Neprestano podižu cijene

Komercijalne banke na Kosovu neprestano podižu cijene bankarskih usluga pa su one postale među njaskupljim u regionu, prenosi Koh

U jedanaest banaka koje posluju na Kosovu troškovi zajmova iznose oko 7 odsto, za održavanje bankovnih računa mjesečno treba izdvojiti 1,5 do 5 eura, a podaci pokazuju da banke ostvare godišnju dobit od oko 80 miliona eura.

Stručnjaci za finansijska pitanja procijenjuju da Centralna banka Kosova, koja ima ulogu regulatora, ne bi trebalo da dozvoli nepotrebno povećanje cijena administrativnih usluga banaka. Sa druge strane, Centralna banka i bankarsko udruženje kažu da banke mogu da određuju ​​cijene na osnovu utvrđenih procedura.

Finansijski stručnjak Kushtrim Ajvazi kaže da banke na Kosovu imaju visoke cijene i kamatne stope, prenosi Kosovo Press.

"Ako uporedimo bankarsku industriju u cjelini, možemo reći da moraju postojati mnogo profitabilnije stope. Kosovo je skuplje od zemalja u regionu", kaže Ajvazi.

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi naglasio je da je Centralna baka Kosova kao regulator odgovorna za visoke cijene bankarskih usluga.

"Uloga regulatora i vlade je da izbnegnu nepotrebna administrativna opterećenja vezana za bankovne kartice, održavanje, izdavanje posebnih ponuda i troškove transakcija", rekao je Rukiqi.

Portparol Centralne banke Kosova Kushtrim Ahmeti kaže da Centralna banka razvija relevantne propise u ovoj oblasti i navodi da usluge digitalnog bankarstva mogu povećati troškove usluga.

U Kosovskom udruženju banaka kažu da u vezi sa ovim pitanjem sve banke na Kosovu objavljuju svoje cjenovnike na svojim komunikacionim kanalima, kako je predviđeno propisima.