Briselski dijalog

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je, komentarišući susret premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu u okviru dijaloga Kosova i Srbije, da bi srpska država trebalo da bude bolje pripremljena za pregovaračkim stolom, prenosi Gazeta Exspress.

Osmani je za austrijski medij "Wiener Zeitung", ocijenila da je Kosovo napredovalo u nekim oblastima, dok je Srbija samo pokušala da blokira pregovarački proces.

"Srbija nije ništa pripremila i nije dala nikakav prijedlog, mada je tako nešto neophodno ako treba da bude napretka. S druge strane, Kosovo je dalo neke nove prijedloge, na primjer o regionalnim trgovinskim odnosima, manjinskim pravima ili pitanju nestalih osoba. Srbija je očigledno sve odbila", rekla je Osmani.

Upitana o dvije zemlje koje blokiraju proces liberalizacije viza u Evropskom savetu, Francuskoj i Holandiji, Osmani je kazala da je "njihov strah od emigranata sa Kosova nerazuman".

"To je nerazumna briga. Bilo je problema 2014/2015 godine, kada je mnogo ljudi želelo da uđe u EU i tamo ostane. Ali njihov broj je dramatično opao. Kosovo više nije na spisku od 40 zemalja iz kojih dolazi veliki broj emigranata", istakla je Osmani.

Osmani je mišljenja da Evropska unia zbog liberalizacije viznog režima gubi kredibilitet.

"Unija ne ispunjava svoja obećanja i podriva svoj kredibilitet. Neke države članice to nerado čine iz razloga unutrašnje politike. Ali ovo nije razlog za kažnjavanje građana Kosova, koji se osjećaju kao da su u političkom getu," dodala je Osmani.