Poziv na oprez

Direktor Univerzitetskog kliničko-bolničkog centra Kosova Valbon Krasniqi izjavio je da je broj pacijenata zaraženih koronavirusom kojima je potrebno bolničko liječenje nizak, što omogućava da se fokus vrati na duge liste čekanja za operacije pacijenata na klinikama, prenosi Reporteri.

Krasniqi je rekao da se već neko vrijeme pacijenti oboleli od koronavirusa liječe samo na Infektivnoj i Pulmološkoj klinici.

"Situacija u vezi sa pacijentima hospitalizovanim u klinikama i opšim bolnicama je izuzetno stabilna. Trenutno se u samo dvije klinike liječe kovid pacijenti, na Infektivnoj klinici i Pulmologiji. Na Pulmologiji su svi postkovid pacijenti, zbog različitih komplikacija, uglavnom na plućima", rekao je Krasniqi.

On je pozvao na poštovanje antikovid mjera, koje su na snazi, da ne bi došlo do još jednog talasa koronavirusa.

"Teško je predvidjeti šta će se dešavati, mi pomno pratimo situaciju epidemiološku situaciju. Bavimo se kliničkom situacijom, a pratimo i kliničke slučajeve kojima je potrebno bolničko liječenje. Nadamo se da neće doći još jedan talas zaražavanja, iz tog razloga moramo da budemo oprezni, jer je virus i dalje prisutan. Uprkos popuštanju mjera, građani pojedinačno i kolektivno moraju da budu oprezni", rekao je Krasniqi.

U vezi sa dugim listama čekanja na hirurške intervencije, ali i za razne analize, Krasniqi kaže da pandemija jeste uticala na nedostatak smeštajnih i opreacionih kapaciteta, ali nedostatak potrošnog materijala.

"Liste čekanja nisu stvorene samo zbog pandemije,neki čekaju još od od 2017. godine, a pandemija je samo pogoršala ovu situaciju. Sada, sa smirivanjem pandemije, naporno radimo na smanjenju lista čekanja. Svijesni smo da se ove liste čekanja ne mogu smanjiti u kratkom periodu, ali ćemo se potruditi da u dogledno vrijeme u potpunosti očistimo i sve liste čekanja", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri