Nepremostiv proces

Predstavnici civilnog društva na Kosovu smatraju da je dijalog sa Srbijom nepremostiv proces za rješavanje kosovsko-srpskih problema, ali da je potrebno da čelnici vlade, prije svega premijer Albin Kurti pojasni stavove kosovske strane u ovim pregovorima, prenosi Ekonomija onlajn.

Arber Fetahu iz Grupe za pravne i političke studije (GSJP) smatra da je dobro da su predstavnici Kosova I Srbije, poslije dužeg vremena seli za pregovarački sto, iako su sastanak u Briselu 15. juna obilježili neslaganje i suprotstavljeni stavovi.

“Vidimo i svjedoci smo da Kosovo i Srbija imaju stavove koje je teško približiti u cilju postizanja sveobuhvatnog konačnog sporazuma kroz pregovore koji traju već nekoliko godina. Dobra vijest je da se diskusije nastavljaju i možda novom dinamikom pregovora sa većim učešćem SAD-a i sa konstruktivnijim stavovima obe strane mogu ići dalje ka otvorenim putevima za usaglašavanje tamo. Tamo gdje ima prostora", kaže Fetahu.

Prema njegovom mišljenju, budućnost dijaloga je prilično nejasna i da će zbog toga biti napet tempo između dvije strane.

Da je poziciju i strategiju kosovske strane u ovim pregovorima potrebno jasnije izneti smatra i Jeta Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova (KDI), rekla je za Ekonomia Online da je EU pozdravila sastanak u Briselu 15. juna. Prema riječima Krasniqijeve, premijer Kurti bi trebalo da pruži više razjašnjenja i objašnjenja za strategiju nastavka ovog dijaloga.

“Ono što znamo je da je Kosovo iznelo četiri tačke za koje vjerujem da bi premijer Kurti trebalo da da više detalja, šta je konkretno mislio u tim tačkama i kako uopšte vidi ovaj proces u smislu kako bi ove četiri tačke trebalo da budu deo sporazum, kao i koja je dalja strategija. Smatram da bi tokom narednih dana trebali očekivati više pojašnjenja i objašnjenja od premijera Kurtija", rekla je Krasniqi.

Ona smatra da će prije nove runde pregovora biti novih sastanak sa evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, kako bi se utvrdio dnevni red sa kojim će se složiti obe strane.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online