Revizija budžeta

Vlada Kosova razmatrala je reviziju budžeta za 2021. godinu kojom, pored ostalog, Ministarstvo odbrane planira kupovinu bespilotnih vojnih letelica namjenjene povećanju nadzora, čemu se usprotivio ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, prenosi Koha.

Na sjednici vlade ministar obrane Armend Mehaj zatražio je da se odvoje sredstva za kupovinu dronova namjenjenih povećanju nadzora.

"Ministarstva obrane je obavilo analize koje ukazuju da su nam potrebne bespilotne letelice za povećanje nadzora. Zahtjevamo kupovinu bespilotne letelice za koju smo dobili sljedeće ponude - za četiri drona potrebno je izdvajanje od 4,6 miliona dolara ili 11,9 miliona eura. Plaćanje se može izvršiti u dvije rate, 50 odsto iznosa treba da se uplati pri potpisivanju ugovora, ostatak isplate je do marta 2022. godine. Stoga tražimo 4,5 miliona eura, jer milion eura možemo da osiguramo od ministarstva iz SAD-a i ova ponuda važi do 26. juna", rekao je Mehaj.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić se usprotivio zahtjevu ministra Mehaja za kupovinu ovih dronova.

"Moramo se baviti ekonomskim razvojem i povećanjem radnih mjesta, zahtjev ministra Mehaja je neprihvatljiv", rekao je Rakić.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da je prioritet vlade ekonomski oporavak.

"Ministarstvo finansija završilo je reviziju budžeta. Fiskalni signali ukazuju na oporavak. Prioritet je ekonomski oporavak“, rekao je Murati

Vlada je odobrila i nacrt zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i nacrt zakona o trgovini naftom i naftnim derivatima na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore