Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je za Kosovo Onlajn da ukidanje viznog režima predstavlja veliku opasnost za Kosovo, jer je izvesno da bi nakon toga veliki broj Kosovara otišao da živi na zapad Evrope.

Dodajući da bi nakon sastanka premijera Kurtija i predsjednika Macrona, Evropska unija trebala da bude konkretnija i jasno stavi do znanja Prištini i Beogradu koje ustupke treba da naprave kako bi krenuli u pravcu normalizovanja odnosa.

“Poruka predsjednika Macrona je u istoj ravni sa porukama koje stižu Kosovu i Srbiji sa Zapada. Ona je gotovo istovetna sa porukom Bidena da Beograd mora da prizna Kosovo, a da Kosovo mora da učini bolni kompormis za uzvrat tom priznanju”, ističe Spahiu.

Predsjednik Macron je nakon sastanka sa premijerom Kurtijem izjavio da Francuska neće preuzeti na sebe obavezu da ukine vizni režim za Kosovo.

Ukidanje viza u sadašnjim okolnostima je prema mišljenju Spahiua veoma opasno, uz nagovještaj da aktuelna vlast mora ozbiljnije i odgovornije da radi, ukoliko želi da stvori bolju perspektivu za svoje građane.

"Za Francusku i druge zemlje Evropske unije postoji bojazan da bi vizna libaralizacija više štetila nego što bi pomogla Kosovu, jer postoji opasnost da većina stanovništva napusti zemlju, što bi u ovom trenutku bilo jako opasno za kosovsko društvo. Mora se pokrenuti situacija na bolje, kako bi se građanima ulila nada da vide perspektivu unutar svoje zemlji, a na da odu iz nje", kazao je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online