Bivši predsjednik LDK

Bivši predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa poručio je da je američka studija izvodljivosti za jezero Gazivode “poseban doprinos, ali i korak koji pokazuje ozbiljnost SAD prema Vašingtonskom sporazumu”, prenosi Gazeta express.

Mustafa je rekao da je sada odgovornost aktuelne vlade na čelu sa Albinom Kurtijem da kaže da li će primjeniti ono što je ovim sporazumom predviđeno.

“Pitanje da li će Vlada primjeniti ovaj izvještaj studije izvodljivosti zapravo predstavlja odgovornost Vlade. Trebala bi to proučiti i o tome jasno izjaviti“, rekao je Mustafa za Front onlajn.

On je naglasio da Vašingtonski sporazum, koji je potpisan u vrijeme vladavine Avdullaha Hotije, nije privatni sporazum Hotija, već Vlade Kosova i to bi trebalo da razumeju Kurti i političke stranke.

“Kurtijeva vlada to mora da razume, ali i svaki parlamentarni politički entitet. Za zemlju je kontinuitet upravljanja od velike važnosti, jer partneri ne preferiraju saradnju i investiranje u zemlji u kojoj vlada ne sprovodi svoje obaveze, ali i sporazume i obaveze prethodnih vlada”, rekao je Mustafa.

On je čelnicima vladajućeg Samoopredjeljenja poručio da ne treba da se plaše da se izjasne o Vašingtonskom sporazumu i izvještaju o izvodljivosti.

„Samoopredjeljenje ne treba da se plaši poslanika ili parlamentarnih grupa da jasno navedu ovaj sporazum i ovaj izvještaj o izvodljivosti. Ovim mogu da pomognu Samoopredjeljenju da shvati da bi trebalo da se ponaša kao vladajuća stranka, a ne da se i dalje protivi državi Kosovo na čijem je čelu“, zaključio je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express