Bivši premijer

Bivši premijer Kosova i poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti pozvao je danas aktuelnu vladu čiji su lideri, dok su bili u opoziciji, kritikovali Vašingtonski sporazum, da kažu da li studija izvodljivosti za jezero Gazivode, koje je uradila SAD, krši suverenitet Kosova, prenosi Lajmi.

Hoti je podsjetio da su predstavnici tadašnje opozicije, bez čvrstih dokaza, kritikovali sporazum koji je u vrijeme njegove vladavine potpisan u Vašingtonu, samo zarad dobijanja većeg povjerenja građana.

"Dio te opozicije je sada u Vladi i čekamo da se pokaže zrelost u vezi sa ovim sporazumom. Vlada je juče prihvatila studiju izvodljivosti jezera Gazivode koju su pripremile SAD i bilo je apsurdno da je tadašnja opozicija izjavila da ova studija krši suverenitet teritorije Kosova. Danas želim odgovor od Vlade da li ova studija koju je napravio glavni kosovski partner, Sjedinjene Američke Države, krši suverenitet", upitao je Hoti.

On je pozvao čelnike aktuelne vlade da se pobrinu za sprovođenje projekata tog sporazuma, inače neće dugo vladati.

Hoti je rekao da su u prethodnoj vladi koju je on vodio započele pripreme za primjenu svake tačke ovog sporazuma i naveo da je aktuelnom premijeru Albinu Kurtiju podnet detaljan izvještaj o primjeni svake tačke Vašingtonskog sporazuma.

Podsjetimo, Vašingtonski sporazum koji je potpisao bivši premijer Avdullah Hoti kritikovala je tadašnja opozicija, dok su iz Samoopredjeljenja isticali da taj sporazum neće biti poštovan, jer su ga smatrali nelegitimnim.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi