Projektant jezera

Inženjer Avdi Gjonbalaj kaže da u četiri tačke, koje SAD u izvještaju za Kosovo i Srbiju preporučuju u vezi daljeg korišćenja jezera Gazivode, nema ničeg što bi trebalo da bude uključeno.

"Pozivanje na sporazum u skladu sa američkim slučajevima je nepotrebno. Ako se pozivamo na Helsinšku konvenciju, jasno je da se prekograničnim tokovima mora upravljati. Dovoljno je i ne treba ga bilo gdje naglašavati. Studiju izvodljivosti uradila je Svjetska banka prije odobravanja kredita. Sve je detaljno proučeno. Pored toga, napravili smo generalni plan Kosova, koji je odobren 1985. godine i u tom dokumentu je zapisano koji su parametri Gazivoda i kako će se koristiti", rekao je Gjonbalaj za Klan Kosova.

Gjonbalaj kaže da Srbija uopšte ne treba da se uključuje u ovo pitanje.

"Srbija je dala saglasnost za sve parametre otkako je ugovor sa Svjetskom bankom ratifikovala Jugoslovenska skupština i poznato je da je ratifikaciju potpisao Tito, a ratifikovala Skupština Kosova. Stoga ne znam šta da dodam", kaže Gjonbalaj.

On ne vidi formiranje državne komisije kao problematično, ali kaže da bi njeno pokretanje trebalo da bude obavljeno između dvije države koje se međusobno priznaju.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri