Obaveza iz Vašingtonskog sporazuma

Ambasade SAD u Prištini i Beogradu podnele su jučer izvještaj Odjeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode Vladama Kosova i Srbije, ispunjavajući jednu od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, od 4. septembra, saopštila je američka ambasada u Prištini, na svom Twitter nalogu.

U tački 7 sporazuma, koji su u Bijeloj kući prošlog septembra odvojeno potpisali tadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti i srpski predsjednik Aleksandar Vučić, kaže se da će obe strane sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim tijelima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe dijeljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdjevanja vodom i energijom.

Preporuke koje je dalo Odjeljenje za energetiku SAD odnose se na nadogradnju vodne infrastrukture, formiranje komisije ili odbora za rijeku Ibar koja bi podržala diskusiju dveju strana o mogućnostima upravljanja vodnim resursima, primjenu Sistema za mjerenje, praćenje i kontrolu (SCADA) sistema Gazivoda, kao i na poboljšanje predvidljivosti vodosnabdjevanja.

Izvor: Kosovo Online