Nepravilnosti i skandali!

Bivši predsjednik Euleksovih sudija Malcolm Simonss koji bi uskoro trebalo da svjedoči u Skupštini Kosova o navodnim nepravilnostima i skandalima koji su pratili rad EU misije za vladavinu prava na Kosovu, u svom pismu u koje je Lajmi imao uvid, tvrdi i da je specijalni tužilac David Swendeman smenjen jer nije želeo da "istražuje dokaze protiv bivših lidera OVK".

Prema njegovom svjedočenju, pored sudija pritisak je vršen i na Euleksove tužioce, da istražuju slučajeve koji uključuju osobe visokog profila, iako protiv njih možda nije bilo dokaza.

„Nakon uspostavljanja Specijalizovanih vijeća na Kosovu, počele su da kruže glasine iz višeg rukovodstva da ’Brisel’ nije zadovoljan tužiocem Davidom Swendemanom, jer njegova kancelarija nije podizala optužnice. Bila je insinuacija da je tužilaštvo smatralo da su dokazi protiv nekih visokih pripadnika OVK u najboljem slučaju slabi. Rečeno mi je da se u Briselu diskutovalo da bi Swendemana trebalo zamjeniti drugom osobom kojoj bi moglo da se ’vjeruje’“, naveo je Simenss u izveštaju.

U svom izvještaju, u koji je Lajmi imao uvid, Simonss tvrdi da su sudije Euleksa nekoliko puta putovale u Srbiju, pa čak i odnosile dosijee o ratnim zločinima.

Takođe navodi i da EU misija nije imala poverenja u lokalne sudije na Kosovu, jer je postojala "percepcija" da neće proglasiti krivim bivše vojnike OVK kojima se sudilo u to vrijeme.

Ističe da je bilo i ozbiljnog miješanja u važne krivične postupke koje je istraživao Euleks, te da su u nekim slučajevima svjedocima obećan boravak u nekim zemljama EU u zamjenu za svjedočenje.

Simonss u izvještaju navodi da skandali u Euleksu uključuju i ponašanje koje premašuje bilo koju normu profesionalne etike sudija.

Takođe tvrdi da su Euleksove sudije dovodile prostitutke za ličnu zabavu.

„Primjetio sam da je bilo je mnogo slučajeva po pitanju profesionalizma Euleksovih sudija. Od dovođenja prostitutki do verbalnog obračuna Euleksovih sudija sa lokalnim sudijama. Moja analiza učinka Euleksovih sudija pokazala je da su u sudu provodili tri dana mjesečno tj. da su svoju ’funkciju’ vršili manje od 5 dana mjesečno“, navodi se u Simonssovom izvještaju između mnogih drugih nepravilnosti u radu EU misije.

Za sve navedeno u izvještaju Simonss tvrdi da ima dokaze, koje će predstaviti u Skupštini Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi