Skandal

Organizacija za poboljšanje kvaliteta obrazovanja (ORCA) optužila je profesore Univerziteta u Prištini Bujara Dugollija i Ardiana Kastratija da su plagirali rad pod naslovom "Diplomatija kroz vjekove historije: teorijske analize i koncepti", objavljen 2017. godine, prenosi Koha.

Dugolli i Kastrati su profesori na Filozofskom fakultetu u Prištini dok je Kastrati takođe član Demokratske partije Kosova i poslanik u Skupštini Kosova.

Dibran Hoxha iz Organizacije za poboljšanje kvaliteta obrazovanja rekao je da je nakon istraživanja utvrđeno da je u radu profesora veći dio teksta sličan drugim izvorima, i istakao da su oba profesora koristila isti rad za napredovanje u karijeri na Univerzitetu u Prištini.

"Autori ovog rada, Ardian Kastrati i Bujar Dugolli, preuzeli su dio teksta iz različitih izvora koristeći ih u svom radu, ne navodeći izvore", rekao je Hoxha.

Hoxha je naveo da je ovaj rad unet u međunarodnu platformu za antiplagijatorstvo, a nakon filtriranja ispostavilo se da je značajan dio ovog članka plagijarizam.

"Ardian Kastrati i Bujar Dugolli su napredovali i promovisani su u karijeri  pomoću ovog rada. Uspjeli su da upotpune broj naučnih radova koji su bili neophodni za napredovanje ka njihovim trenutnim pozicijama, docent Ardian Kastrati i Bujar Dugolli su sada na mjestima redovnih profesora", dodao je Hoxha.

Organizacije za poboljšanje kvaliteta obrazovanja je pozvala vlast da pokrene postupke za provjeru publikacija i preduzme mjere u skladu s etičkim kodeksom i propisima o disciplinskim postupcima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore