Kritike na račun vlade

Opozicione stranke kritikovale su vladu na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem zbog načina na koji vodi dijalog sa Srbijom, prenosi Reporteri.

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri ocjenio je da su dijalog, kao i sve drugo što predvodi premijer Kurti u stanju stagnacije.

Ističe da vlada u dijalogu sa Beogradom nema dnevni red o kojem bi se moglo razgovarati između vladajućih stranaka i opozicije.

„Ne želimo da dijalog doživljavamo kao politički uzrok međusobnih optužbi, ali mimo našeg političkog opredjeljenja, Kurtijeva vlada nam onemogućava pristup. Postoji neka vrsta stagnacije, kao i u drugim oblastima u proteklih 100 dana rada vlade. Ako nije spreman za ekonomiju i druga pitanja, trebalo bi da bude spreman za dijalog jer je bilo optužbi vezano za Zajednicu srpskih opština. Nemamo kome da pomognemo, nema dnevnog reda o kojem bi se moglo razgovarati između vladajućih i opozicionih partija, pogrešan pristup, s našeg polazišta i odluka", rekao je Tahiri u diskusiji na temu "Novo poglavlje Kosova - Dijalog Srbije?“ u organizaciji Demokratskog instituta Kosova.

Prema njegovim riječima, ne postoji stav Kurtijeve vlade o sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama, a stav premijera je veoma važan.

„Vlada mora da razjasni svoj stav o tom sporazumu“, rekao je Tahiri.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj, rekao je da vlada nije dovoljno pripremmljena za dijalog i da stav Kosova u odnosu na dijalog nije jasan.

„Ne znam koji su principi vlade i pozicija Kosova u dijalogu. Postoji određeno oklijevanje da se SAD pozove i uključi u taj proces“, rekao je Selmanaj.

Istakao je da je svaka tendencija protiv vašingtonskog sporazuma protiv Kosova.

"Ne postoje rokovi, principi, kuda idemo, mi smo u teškoj situaciji", izjavio je Selmanaj.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, rekao je da vlada ima "ad hock" pristup dijalogu sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri