Ne služe dobrosusjedskim odnosima

Predsjednik Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka izjavio je da su nametanje carinske takse od 100 odsto Srbiji 2018. godine, izazvali reakcije međunarodnih partnera i naglasio da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu orijentisane na dobrosusjedske odnose, prenosi Ekonomija onlajn.

Istakao je da da su dobrosusjedski odnosi preduslov za integraciju u EU.

Ponovno uvođenje taksi bi prema njegovim riječima imalo iste efekte kao i 2018-2019. godine.

„Imajući u vidu reakcije koje naših međunarodni partnera 2018. godine, nakon uvođenja carinske takse od 100 odsto dvema zemljama Zapadnog Balkana je podstaklo istu reakciju i zahtev za ukidanje carinske barijere, shodno tome naravno da ne treba razmišljati o mjerama koje bi mogle izazvati istu reakciju. Na kraju, Kosovo i zemlje Zapadnog Balkana orijentisane su na dobrosusjedske odnose, što je preduslov za integraciju u EU“, rekao je Zeka za Ekonomija onlajn.

Dodao je da se problemi vezano za trgovinu u regionu trebaju rješavati postignutim sporazumima.

„Svi problemi koji postoje u trgovini između zemalja Zapadnog Balkana, uključujući  i Kosovo, moraju se rješavati putem mehanizama predviđenih sporazumom CEFTA u ovom slučaju ili drugim sporazumima ako govorimo o sporazumima o slobodnoj trgovini izvan zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Zeka.

Naglasio je da jednostrane mjere, poput takse nisu rješenje i ne služe dobrosusjedskim odnosima.

„U ekonomskom aspektu, imali bi slične koristi kao u 2018-2019, uz sve ostale negativne aspekte koji nadmašuju bilo koju moguću kratkoročnu korist“, rekao je Zeka.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online