Demanti

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu - EULEX demantovala je da je predala predmete ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, navodeći da nije predat nijedan predmet i da se EULEX nije odrekao ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima, prenosi Tanjug.

EULEX je tako reagovao na navode bivšeg tužioca te Misije Malcolma Simonssa koji tvrdi da su predmeti predati srpskom Tužilaštvu, navodi se u saopštenju EULEX-a.

Kako se navodi, Misija je tokom cijelog izvršnog mandata EULEX-a težila da obezbjedi odgovornost za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali do kraja mandata u junu 2018. godine, Misija nije mogla da nastavi rad na predmetima ratnih zločina koje su navodno počinili pojedinci koji su bili van Kosova, uključujući osumnjičene za koje se znalo da žive u Srbiji, jer važeći kosovski zakoni nisu dozvoljavali suđenja u odsustvu.

Dodaje se da su EULEX-ovi tužioci u svojim naporima da obezbjede odgovornost za ratne zločine, a za koje se vjerovalo da su van Kosova, povremeno dijelili informacije o tom pojedincima sa tužilaštvom drugih jurisdikcija, uključujući, ali ne ograničavajući se na organe tužilaštva Srbije.

"U skladu sa kosovskim zakonom, do juna 2014. godine, tužioci EULEX-a su u nekoliko predmeta ratnih zločina razmenili informacije i pružili pomoć srpskim vlastima, u prisustvu kosovskih tužilaca. Između 2014. i 2018. godine, kako se mandat Misije menjao, ova praksa je postepeno ukinuta", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, EULEX je do decembra 2018. godine kosovskim organima predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 policijska spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta "nestalih lica", sudske spise predmeta na kojima je radio samo EULEX i više od 1.400 tužilačkih spisa predmeta.

Izvor: Tanjug