Misija u političke svrhe

Bivši sudija Eulexa Malcolm Simons očekuje poziv Skupštine Kosova, da pred poslanicima podnese izvještaj o navodnim nepravilnostima u radu misije Eulexa na Kosovu. U pismu koje će u skupštini Simons pročitati se, između ostalog, navodi da je jedan od ciljeva Eulexa bio da se Albin Kurti ukloni iz političkog života, prenosi Reporteri.

U pismu koje će Simons pročitati poslanicima Skupštine Kosova se navodi da je Eulex imao za cilj da Albina kurtija odstrani iz političkog života.

"Albin Kurti bio je osoba od političkog značaja za međunarodnu zajednicu. Njegovo ime prvi put sam čuo kada sam došao na Kosovo 2008. godine. Jasno se sećam besa unutar Eulexa 2010. godine i odabira veća Eulexovih sudija koji će osuditi Albina Kurtija", navodi se u njegovom pismu.

Slučaj je pokrenuo Unmik, a prema bivšem predsjedniku sudija Eulexa, ova misija je je bila odlučna da Kurtija ukloni iz političkog života.

"Bio sam prisutan tokom sastanka sa višim rukovodstvom Eulexa i tužilaca kada se raspravljalo o pitanju pokretanja krivičnog postupka protiv Albina Kurtija. Vrhovno rukovodstvo Eulexa insistiralo je da slučaj preuzmu Eulexove sudije. Odbio sam jer krivična djela nisu bila u mandatu Eulexa", istakao je Simmons.

Prema tvrdnjama Simmonsa, misija Eulexa imala je isključivo političku svrhu, a ne sprovođenje pravde, na osnovu čega je, kako tvrdi, stvoren Specijalizovani sud Kosova sa sjedištem u Hagu.

"Jedan od načina na koji bi međunarodna zajednica mogla da dobije podršku Srbije bio je uspostavljanje Specijalizovanih veća za Kosovo. Srbija nije imala povjerenja u lokalno pravosuđe da će kazniti kosovske Albance koji su navodno krivi za ratne zločine. Specijalni sud Kosova je bio jedini mehanizam za angažovanje sa Srbijom i unapređenje dijaloga Prištine i Beograda", rekao je Simmons.

Prema britanskom sudiji Simmosu, sve sudije misije Eulexa u kojoj je služio, nakon što su poslušali naredbe za manipulaciju, unapređeni su na visoke položaje širom Evrope.

Simmons još uvijek čeka poziv Skupštine Kosova da pred poslanicima iznese svoje navode o nepravilnostima u radu misije Eulexa. Ovog juna mandat Eulexa na Kosovu je produžen do 2023. godine, iako sada ima samo savjetodavnu funkciju.