O Kosovu pred poslanicima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da su predstavnici Prištine na posljednjem sastanku u Briselu pred zvaničnicima EU Josepom Borrellom i Miroslavom Lajčakom u više navrata nedvosmisleno ponovili da ih ne interesuje šta je neka prethodna kosovska vlast potpisala i prihvatila, uključujući i Briselski i Vašingtonski sporazum.

"U tom trenutku shvatite da više ne razgovarate ni o čemu", rekao je Vučić na sjedici Skupštine Srbije na kojoj podnosi izvještaj o toku pregovora sa Kosovom, i poručio da je pozicija Srbije da je dijalog jedini mogući način rješavanja problema.

Vučić je ocijenio da je suština svega da su "političari u Prištini toliko daleko od realnosti, kao i neki u Beogradu, koji se, kad govore o Kosovu, kafanski busaju u prsa svakog dana", a kad bi im rekli da žive sedam dana u Kačaniku, niko ne bi prihvatio", preneo je FoNet.

Velike sile neće mijenjati stav


Vučić je ocijenio da Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt jer zapadne sile neće promijeniti svoj stav u odnosu na taj problem.

"Ima onih koji tvrde da, kako vreme prolazi, mi smo sve jači a oni sve slabiji. Ekonomski da, ali politički je pitanje. Jer zapadne sile svoj stav o Kosovu neće promeniti. Šta god da se dogodi, oni će se zalagati za nezavisno Kosovo i secesiju od Srbije po svaku cenu", rekao je Vučić poslanicima, prenosi Beta.

"Zamrznuti konflikt ne odgovara ni Srbima koji i dalje žive u enklavama na Kosovu, jer je njihov način života neuporedivo teži od onoga koji vode ljudi u centralnoj Srbiji", ocijenio je on.

"I oni žele da pregovori postoje, da bismo mogli da bilo kada u budućnosti dodjemo do kompromisnog rješenja. Jer ako ne dođemo, neko će taj konflikt da odmrzne. A ako se to desi, nije samo pitanje ko ima više oružja i ko je snažniji, već ko ima pravo da nečiju decu vraća u mrtvačkim sanducima", rekao je on.

Vučić je rekao da zadatak nije lak i da "nije vreme za prevelika očekivanja koja nisu u skladu sa realnošću", te da greše oni koji misle da će kupovinom vremena rješiti taj problem.