Unutarstranački izbori

Novi predsjednik Demokratske partije Kosova biće izabran na unutarstranačkim izborima 3. jula ove godine, a sve češće se spominje da bi u trku za čelnu funkciju ove stranke mogla da uđe i bivša ambasadorka Kosova u SAD Vlora ÇČitaku, prenosi Gazeta Express.

Iako za sada nema zvaničnih kandidatura za lidersku poziciju, vršilac dužnosti PDK Enver Hoxhaj nije isključio mogućnost učešća Vlore Çitaku u borbu za predsjednika stranke.

U prilog tome govori i to što je Çitaku među prvima pozdravila odluku o raspisivanju unutarstranačkih izbora za rukovodstvo stranke, navodeći da su to izuzetno dobre vijesti i da je u zdravoj demokratiji uloga opozicije od vitalnog značaja.

Da bi Çitaku mogla da preuzme čelnu funkciju PDK, smatra i član predsjedništva ove stranke Betim Gjoshi koji kaže da se o tome nezvanično razgovaralo, ali da za sada nema ništa zvanično po tom pitanju.

Vlora Çitaku je u vrijeme vladavine Demokratske partije Kosova obavljala brojne funkcije na Kosovu. U dva mandata bila je poslanik u Skupštini Kosova, obavljala je funkciju ministra za evropske integracije u Thaçjevoj vladi od 2011. do 2014. godine, a bila je i vršilac dužnost ministra spoljnih poslova tokom 2010. i 2011. godine.

Çitaku je u martu ove godine završila mandat ambasadora Kosova u SAD, a tu dužnost je obavljala šest godina.