Obilježavanje privatnoj kompaniji

Ovogodišnji porast cijena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 eura, a litar benzina 1,15 eura, prenosi RTK.

Predsjednik Udruženja Fadil Berjani je u intervjuu za Kosovo Press rekao da će se najavljeno poskupljenje naftnih derivata u zemljama regiona, odraziti na Kosovo.

“Što se tiče cijena u naftnom sektoru, različite su i kreću se po litru nafte od 1,03 eura do 1,10 eura, a benzina 1,07 do 1,12 eura. Mislim da su cijene derivata u veleprodaji porasle, dok su maloprodajne cijene približno iste, ali na svjetskim tržištima su se već odrazile i očekuje se porast cijena u narednim danima“, rekao je Berjani.

Vezano za Administrativno uputstvo o kontroli i kvalitetu tečnih naftnih goriva ili ugovor za kompaniju koju je MTI izabrao za obilježavanje goriva, Berjani kaže da nisu protiv obilježavanja, ali da bi taj ugovor trebalo raskinuti zbog monopola, kako naglašava protiv privatne kompanije koja za ovu emisiju koristi milione eura.

"Povodom ovog problema obraćali smo se bivšem premijeru, premijeru Albinu Kurtiju, ministici industrije, preduzetništva i trgovine Rozeti Hajdari. Udruženje naftnih kompanija nije protiv označavanja naftnih derivata, ali mi smo za to da Kosovska carina radi taj posao kao što to rade sve zemlje svijeta i Evrope, a ne da ga obavlja privatna kompanija, koja je prilično dobro odigrala ‘igru’. Pretpostavljam da ta kompanija administrativnim uputstvom ne može dobiti arbitražu, ali u svakom slučaju svi do sada urađeni slučajevi treba da se istraže i uzmu u obzir. Ugovor mora da se raskine, a udruženje neće zakonom predvidjeti pigmentaciju ili bojenje, jer je Kosovo nova država, može i bez toga. I na taj način, ta ovlašćena kompanija neće uživati pravo da koristi milione eura“, rekao je Berjani.

Dodao je da će budući Zakon o nafti, regulisati tržište goriva i u pogledu obilježavanja goriva.

“Vjerujem da će zakon, koji je u izradi, biti usvojen poslije 12 godina i da će svi zahtjevi, naftnih kompanija, da budu ugrađeni u Zakon“, rekao je Berjani i dodao da su razlozi što Zakon o nafti nije donešen tako dugo lični interesi i birokratija, koji su prema njegovim riječima eliminisani.

Budući da Kosovo nema sopstvenu rafineriju, ekonomski operateri uvoze oko 650 miliona litara goriva godišnje, a uglavnom se uvozi iz Grčke, Srbije i Bugarske.