Nema zaustavljanja...

Očekuje se da će ovogodišnji porast cijena goriva neće zaustaviti. Naftno udruženje upozorava na još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na kosovskom tržištu litar dizela košta ne manje od 1,10 eura, dok benzin košta 1,15 eura, piše KosovaPress.

Predsjednik Udruženja naftnih derivata Fadil Berjani u intervjuu za KosovaPress kaže da zemlje regiona upozoravaju na još veće poskupljenja goriva, što će se odraziti na Kosovu.

“Što se tiče cijena u naftnom sektoru, cijene se razlikuju od tačke (goriva) i danas je litar nafte 1,03 eura do 1,10 eura, benzina 1,07 do 1,12 eura. Dakle, ovo su cijene. (Kompanije) su se već odrazile, mislim da su cijene velooprodajnih derivata porasle, dok su maloprodajne cijene približno iste, ali na svjetskim tržištima se to već odrazilo i očekuje se da će odraziti porast cijena u narednim danima“, rekao je Berjani.

Pored toga, izazov ostaje Administrativno uputstvo o kontroli i kvalitetu tečnih naftnih goriva ili ugovor za kompaniju koju je MTI izabrao za obilježavanje goriva.

Predsjednik udruženja Berjani kaže da nisu protiv obilježavanja, ali kako naglašava protiv privatne kompanije koja za ovu emisiju koristi milione eura.

Kako dodaje, taj bi ugovor trebalo raskinuti zbog monopola.

„Podigli smo glas za ovaj problem i obratili smo se bivšem premijeru, premijeru Kurtiju, ministarki MINT-a Rozeti Hajdari. Udruženje naftnih kompanija nije protiv označavanja naftnih derivata, ali mi smo za to da Carina Kosova radi ovaj posao kao što to rade sve zemlje svijeta i Evrope, a ne da ga daje privatnoj kompaniji. Ta privatna kompanija je prilično dobro igrala ‘igru’, ima ovu situaciju vezanu za arbitražu. Međutim, predviđam to jer to nije zakon, administrativnim uputstvom ova kompanija ne može dobiti arbitražu, ali u svakom slučaju svi ovi do sada urađeni slučajevi treba da se istraže i uzmu u obzir. Taj ugovor (za obilježavanje goriva) mora da se raskine, taj ugovor se ne može nastaviti, a udruženje neće zakonom predvidjeti pigmentaciju ili bojenje, jer je Kosovo nova država, može i bez toga. I na taj način, ta ovlašćena kompanija neće uživati ovo pravo da koristi milione eura“, kaže on.

Šef udruženja kaže da se uskoro očekuje da to učini Kosovo sa Zakonom o nafti koji će regulisati tržište goriva i u pogledu obilježavanja goriva.

“Svi naši zahtjevi, naftnih kompanija, da budu ugrađeni u zakon o nafti koji je u izradi i vjerujem da će on sada biti usvojen poslije 12 godina, jer zakon o nafti nije donešen 12 godina zbog ličnih interesa. Birokratije koje su do sada postojale biće eliminisane“, rekao je.

Budući da Kosovo nema sopstvenu rafineriju, ekonomski operateri uvoze oko 650 miliona litara ovih goriva u roku od godinu dana. Uvoz se uglavnom vrši iz Grčke, Srbije i Bugarske.