Negativan uticaj

Cijene stanova naglo su porasle, što je dovelo do pada potražnje na tržištu nekretnina, a povećanje cijena negativno je uticalo i na građevinske kompanije i na one koje se bave prodajom građevinskog materijala, prenosi Koha.

Rast cijena građevinskog materijala odvratio je mnoge od planova za izgradnju kuća. Visoke cijene uticale su posebno na kompanije koje se bave niskom gradnjom.

Vlasnik građevinske kompanije Fidan Binaku kaže da je ove godine manja potražnja za gradnjom.

"Povećanje cijena građevinskog materijala utiče na mala preduzeća. Smanjena je potražnja kupaca za gradnjom kuća, jer se cijena građevinskog materijala višestruko povećala", kaže Binaku.

Vlasnik kompanije "Eurometal" Njazi Musliu kaže da je zbog pandemije koronavirusa cijena metala naglo skočila, što je uticalo ne samo na kompanije koje se bave ovom djelatnošću nego i na čitavu ekonomiju.

"Bilo je raskida ugovora i ogromnih gubitaka, a sektor se suočio i sa rastom cijena između 70 i 120 odsto za neke proizvode na berzi", naglasio je Musliu.

Vlasnik skladišta građevinskog materijala Gezim Ramadani kaže da je došlo do smanjenja potražnje na tržištu.

"Glavni razlog povećanja cijena je pandemija, jer rudnici i fabrike koje proizvode sirovine radile sa nepotpunim proizvodnim kapacitetima", kaže Ramadani.

Povećanje cijena građevinskog materijala neposredno je uticalo na rast cijena nekretnina na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore