Poslanica VV

Dnevni red dijaloga Beograda i Prištine trebalo bi da bude usaglašen prije drugog sastanka premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu, piše Gazeta express.

Iako je, u principu, 25. juli dogovoren kao datum, vladajuća stranka kaže da bi to trebalo potvrditi jer su na sastanku postojale razlike o nastavku razgovora.

Stručnjaci u procesu dijaloga kažu da bi pre sastanka Kurti-Vučić trebalo da bude sastanak nižeg nivoa za pripremu novog sastanka u dijalogu.

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Arbereshe Kryeziu-Hiseni kaže da je prvi sastanak premijera Kurtija sa srpskom stranom dokazao njihov drugačiji pristup dijalogu.

"Položaj i stav premijera u dijalogu sa Srbijom bio je sasvim jasan i pokazao je da smo spremni da budemo konstruktivni, dok smo u okviru za koji smatramo da ne bi trebalo da izlazimo. Prema tome, sam položaj Albina Kurtija kao premijera i prijedlozi koje je on izneo pokazuju da imamo drugačiji. Zbog toga smo išli na nove prijedloge, a ne da nastavimo tamo gdje su drugi stali. U principu je dogovoreno da 25. jul ostane datum kada će se održati sljedeći sastanak, međutim znamo da nema potvrde, da nije bilo sporazuma o dnevnom redu za koji se očekuje da bude dio dijaloga“, rekla je ona.

Postoji potreba za preliminarnim sastankom prije sastanka dvojice pregovarača, kaže direktor Instituta EPIK Demush Shasha.

On je rekao da bi sastanak mogao biti nižeg političkog ranga radi postavljanja okvira za pregovore u narednim mjesecima.

"Ovo bi onda otvorilo put tehničkom nivou za započinjanje pregovora na diplomatskom nivou za niz tehničkih i suštinskih pitanja koja čine sporove između Srbije i Kosova. Tada bi ova runda diplomatskih pregovora bila, recimo, priprema i poligon za sledeći sastanak Kurti-Vučić, gdje bi dvojica lidera mogla da potvrde diplomatske pregovore, ili da zatvore rundu postignutih sporazuma ili da zaključe cijelu rundu pregovora", kaže Shasha.

Međutim, prije drugog sastanka premijera Kurtija i predsjednika Srbije Vučića, univerzitetski profesor međunarodnih odnosa Afrim Hoti kaže da bi u skupštini trebalo izraditi platformu za dijalog.

"Nema dileme da je ovo pitanje osjetljivo i posljednju riječ treba da ima Skupština Kosova. Dizajn platforme i njeno odobrenje u parlamentu je neophodno", smatra on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express