Članica predsjedništva LDK

Članica predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Teuta Sahatçia rekla je da se za oko 100 dana rada vlade videlo da je sve što radi Samoopredjeljenje vezano samo za izbornu kampanju, prenosi Reporteri.

"Vidjeli smo loše upravljanje zdravstvom, vidjeli smo loš diplomatski pristup, bilo je uzastopnih skandala u kosovskoj diplomatiji. Ne znam da li je ispunjeno ijedno od bezbroj obećanja koja je Kurti dao na ovim izborima. Prema tome, ovih 100 dana karakteriše poricanje svih onih obećanja koja su data, ne samo tokom kampanje, već tokom mnogih godina. Takođe je uočen i nedostatak znanja, pa su mnogi to nazvali ’vladom pripravnika’“, kaže Sahatçia.

Ona je ukazala da je ponašanje premijera Kurtija ukazuje da nije za nastavak dijaloga, te da je te razgovore degradirao tražeži 10 puta od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića priznanje Kosova.

Prema njenim riječima, to je smiješno, jer „ne znam kako je premijer mislio da će u osmom ili devetom pokušaju promjeniti Vučićevo mišljenje“

"Ovaj metod se koristi kada želite da postignete suprotan efekat. Ako je to bio slučaj, onda to pokazuje nespremnost da se preuzme odgovornost. To je zapravo bjekstvo od odgovornosti“, rekla je ona.

Povodom ostalih prijedloga, ona navodi da su bili više za domaću upotrebu.

"Što se tiče zahtjeva za smjenu Odalovića, koncentracija na njega pokazuje pad nivoa i ozbiljnosti“, ukazala je ona.

Ona kaže da bi premijer Kurti trebalo da bude ozbiljniji i da ima jaču koordinaciju sa međunarodnim saveznicima.

"Na mjestu šefa vlade, to bi trebalo da bude ozbiljnije i da postoji jača koordinacija preko ambasade SAD. Amerika je naš strateški partner,  a što je najvažnije,  i garancija da Kosovo dođe do kraja dijaloga i konačnog sporazuma u svoju korist. Ovakvo ponašanje, nekoordinisano sa američkom administracijom, ne pomaže Kosovu“, naglašava Sahatçia.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri