Pozitivni utisci

Dvoume se da li da posjete albansko primorje, ali oni koji su bili jednom ne razmišljaju dva puta da ponovo provedu ljetnji odmor u Albaniji.

Veliko je interesovanje Srba sa sjevera Kosova, ali i Srbije, za ljetovanje na ovoj obali.

Nenad Stojković, menadžer turističke agencije u Sjevernoj Mitrovici, rekao je da interesovanje Srba za albansku obalu svake godine raste.

"Prošle godine smo imali 800 građana koji su posjetili Albaniju, uglavnom imamo zahtjeve za tri destinacije, Drač, Ksamilj i Sarandu. Prošle godine nismo imali, ove godine trudimo se da i Valona bude na spisku. Takođe me iznenađuje da čak i ovdje na sjeveru imamo interes i svi oni koji su jednom bili vratili su se sa pozitivnim utiskom. Imao sam klijente ne samo iz Mitrovice, već i iz Beograda i drugih zemalja.

Najveći interes kosovskih Srba i Srbije da posjete Albaniju bio je prošle godine kada su granice bile zatvorene u mnogim zemljama zbog pandemije. To ih je natjeralo da ponovo potraže albansko primorje zbog dobrih utisaka stečenih tokom praznika prošle godine.

Čak i na društvenim mrežama, Srbi su stvorili razne grupe pod nazivom Albanski uživo, Praznici u Albaniji itd., gdje pokazuju svoje utiske i sugerišu jedni drugima o albanskoj obali.

Međutim, Stojković namjerava da srpski turisti posjećuju Albaniju tokom cijele godine, hvaleći infrastrukturu.

"Putevi su vrlo dobri i udobni. Građani žele da posjete Albaniju zbog fantastičnih plaža. Za mene je Drač najbolje odredište, ovo je moje mišljenje. Ovaj posao radim od 1986. godine“.

Mnogo je i turista iz Srbije koji Albaniju najradije posjećuju direktnom rezervacijom hotela, dok je prošle godine mnogo automobila prošlo kroz Kosovo.