Moramo vrijedno da radimo

Pokret Samoopredjeljenje (VV) namjerava da ubjedi međunarodne saveznike da je Vijeće nacionalnih manjina alternativa Zajednici srpskih opština na Kosovu, prenosi Kosovo press.

U stranci koja upravlja Kosovom kažu da je takva ideja ekvivalentna manjinama u zemljama regiona i da ne ugrožava unutrašnje funkcionisanje Kosova.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Artan Abrashi je rekao za Kosovo press, da je zahtjev za primjenu sporazuma o Zajednici srpskih opština uvijek bio stav ambasada na Kosovu i da najnoviji pritisci nisu novina.

Zahtjev za primjenu sporazuma o ZSO nije nešto novo


„Zahtjev za primjenu udruženja nije nešto novo, to je uvijek bio stav ambasada na Kosovu, nažalost zbog neodgovornosti političke klase stvorena je jedna realnost koju moramo da ispravimo. Neprihvatljivo je da se za pravilno unutrašnje funkcionisanje Kosova instalira mehanizam koji funkcioniše kao treća vlast. Taj mehanizam treba da se zasniva na etničkim kriterijumima i da ne ugrožava naše unutrašnje funkcionisanje polazeći od neodgovornosti prethodnih vlada, posebno kod insistiranja srpskih zahtjeva, što je glavni zahtjev Vučića u ovom pregovaračkom procesu. Moramo vrijedno da radimo sa našim međunarodnim prijateljima, sa ambasadama da im objasnimo da eventualna primjena ove ideje čini Kosovo nefunkcionalnim“, rekao je Abrashi.

Prema njegovim riječima, Nacionalni savet za zajednice jedino je rješenje za predstavljanje srpske zajednice i ostalih zajednica na Kosovu.

Činjenica da se nečemu protivimo ne znači da nemamo alternativu


„Činjenica da se nečemu protivimo ne znači da nemamo alternativu. Stoga predstavljanje ove ideje, nacionalnog savjeta za zajednice koje žive na Kosovu, predstavlja njihove interese i zahtjeve, što je ekvivalentno u zemljama regiona, ne ugrožava unutrašnje funkcionisanje Kosova. Mi smo ovdje da ih poguramo, ali problem Zajednice je nešto drugo, Srbija ne vidi Zajednicu kao priliku da zastupa interese Srba, već kao mehanizam blokiranja i sabotiranja države Kosova. Stoga je ova alternativa monoetničkom udruženju jedino rješenje za predstavljanje srpske i drugih zajednica na Kosovu“, rekao je Abrashi.

Kurtijeva vlada je na dobrom putu


Abrashi je govoreći o 100 dana Kurtijeve vlade ocjenio da je na dobrom putu da sprovede obećanja datih tokom predizborne kampanje.

„Mnogo je nezavisnih institucija koje vraćaju izgubljeni kredibilitet kao rezultat stranačkih i političkih uticaja, a nažalost istu optužbu iznosi i opozicija protiv nas, a koje ne stoje. Iz dana u dan stvari se vraćaju na pravi put, ali ima još mnogo posla da se uradi. Tri mjeseca rada vlade smatram vrlo produktivnim i očekujem da će se u intenzitet rada povećati i vidjećemo da su sva obećanja data kampanji ispunjena“, naglasio je Abrashi.

Abrashi koji je predsjednik ogranka Pokreta Samoopredjeljenje u Prizrenu, govoreći o predstojećim lokalnim izborima isključio je mogućnost kandidature za gradonačelnika.

Pominju se mnoga imena, moj najveći doprinos je u Skupštini Kosova


„Naravno da će se razmotriti mnoge opcije. Ko god da je kandidat, započinjemo pripreme za analizu druge pobjede u Prizrenu. Pominju se mnoga imena, ja tako nešto nisam razmatrao. Ono što mogu da kažem, moj najveći doprinos je u Skupštini Kosova“, rekao je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press