Treba se istražiti

Bivši sudija EULEX-a Malcolm Simmons rekao je da bi Skupština Kosova trebalo da istraži Misiju EULEX, prenosi Gazeta express.

Simmons je na Twitteru napisao da bi parlament, između ostalog, trebalo da istraži da li je EULEX predao Srbiji dosijea tužilaštva u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na Kosovu, dokumenta koja pokazuju da je bilo miješanja u krivična suđenja i tvrdnje da je bilo manipulacije sa zaštićenim svjedocima.

Simmons je nedavno zatražio da svjedoči pred Skupštinom Kosova, jer je rekao da Evropska unija utiče na pravosudne procese na Kosovu.

"Moj cilj je da parlamentu Kosova dam dokaze o tome kako je Evropska unija iskrivila pravdu na Kosovu. Odluka da budem saslušan ili ne, biće važan test za skupštinu i vladavinu zakona na Kosovu," rekao je Simmons.

Gazeta express poslala je službeniku za odnose s javnošću u Skupštini Kosova Musliju Krasniqiju pitanja u vezi s tim da li će bivšem sudiji EULEX-a Malcolmu Simmonsu biti omogućeno da svjedoči u Skupštini, ali odgovor još nije stigao.

Simmons je takođe prije nekoliko dana poslao pismo premijeru Kurtiju u kojem ga je obavjestio da već tri mjeseca traži da izvesti Skupštinu o skandalima i nepravednim suđenjima od strane EULEX-a.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express