Preko projekta MCC-a

Predstavici Kosova pregovaraju sa grčkim i američkim vlastima o korišćenju gasa za snabdjevanje elektrana, nakon što je Evropska komisija odobrila 166,7 miliona eura, kao podršku izgradnji terminala tečnog naftnog gasa (LNG) u Aleksandropolisu, prenosi Reporteri.

Očekuje se da će terminal koristiti američki gas, za koji je Sjeverna Makedonija postala druga zainteresovana strana.

Prirodni gas se transportuje u tečnom stanju pomoću LNG rezervoara. Na LNG terminalima, gas se vraća u gasovito stanje (ponovo gasifikuje) nakon ispuštanja iz posuda i zatim distribuira kroz mrežu.

Projekat je predviđen u okviru "Millennium Challenge Corporation" (MCC). Budžetski zahtjev koji je pripremila Bidenova administracija predviđa izdvajanje 200 miliona dolara za sprovođenje MCC projekata na Kosovu, koji uključuju gas i obnovljive izvore.

Upotreba prirodnog gasa od strane MCC takođe je predviđena kao oblik za ekonomski razvoj Kosova.

"Millennium Challenge Corporation" je prije dva mjeseca uložio 20,6 miliona dolara na Kosovu za poboljšanje energetske efikasnosti domova i stambenih zgrada. Planirano je da projekat bude završen u septembru 2022. godine.

Primena MCC projekata rezultat je sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije, postignutog u Vašingtonu tokom septembra prošle godine.

Međutim, vlada Kurtija smatra Vašingtonski sporazum "pravno bezvrednim".

"Sporazum postignut u Vašingtonu nema pravnu vrijednost, jer nikada nije poslat Skupštini", rekao je portparol vlade Perparim Kryeziu.

U svakom slučaju, za sporazum je administracija američkog predsjednika Joea Bidena istakla da ga treba primjeniti.

"Administracija Bidena takođe je zvanično izjavila da bi Vašingtonski sporazumi trebao biti osnova za naš predstojeći rad. Vjerujemo da se Kosovo i Srbija moraju pridržavati ovih obaveza i raditi zajedno", rekao je američki ambasador u Prištini Phillip Kosnett.

Stav aktuelne vlade je da je ovaj sporazum nelegitiman, "jer ga je potpisala vlada Avudallaha Hotija, koja je takođe bila nelegitimna".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri