Bivši vrhovni sudija

Bivši vrhovni sudija EULEX-a Malcolm Simmons još uvijek čeka odgovor na zahtjev da svjedoči u Skupštini Kosova o nepravilnostima i skandalima u radu EU misije za vladavinu prava na Kosovu, prenosi Reporteri.

U Simmonsovom pismu, na 25 stranica upućenom premijeru Albinu Kurtiju 3. juna, 2021. godine u koje je redakcija RTK imala uvid, navodi se da je, pored političkih implikacija EULEX-ove saradnje sa beogradskim tužilaštvom, Simmons naveo detalje i izneo dileme o radu Specijalnog suda.

Simmons tvrdi da se iza ostavke prvog tužioca u Specijalnom sudu u Hagu Davida Swendemana, krije nešto drugo, a ne američki zakoni koji mu ne dozvoljavaju da provede duže vrijeme na tom mjestu, kako je sam naveo.

„Nakon uspostavljanja Specijalnih vijeća Kosova, čuo sam glasine koje su kružile u višem rukovodstvu da Brisel nije zadovoljan tužiocem Specijalnih vijeća Davidom Swendemanom, jer njegova kancelarija nije podigla optužnicu. Tada je insinuirano da je tužilaštvo smatralo da su dokazi protiv nekih visokih pripadnika OVK nedovoljni. Obavješten sam da su se u Briselu nastavile diskusije sa stavovima da Swendemana treba da zamjeni osoba kojoj se može vjerovati“, navodi se u Simmonsovom iskazu.

Simmons detaljno navodi EULEX-ove navode o zloupotrebi u raznim slučajevima protiv bivših lidera OVK.

Uz zahtjev za svjedočenje u Skupštini, Simmons je obavjestio Kurtija da su tužioci EULEX-a poslali desetine dosijea beogradskom tužilaštvu i da mu EULEX nikada nije dozvolio da to istraži.

U pismu Simmons govori o političkim uticajima u slučajevima Klečka, Drenica i Oliver Ivanović.

Sve sudije koje nisu poslušale naređenja „odozgo“, a koje su prema Simmonsu stigla iz Brisela, optuženi su za korupciju.

Prema njegovim riječima, sve u EULEX je zavisilo od unapređenja dijaloga između Kosova i Srbije.

„EULEX-ove sudije bile su sredstvo za postizanje cilja. Ono što se nije moglo postići političkim dijalogom, postiglo bi se iskrivljenim sudskim procesom. Ovo je uključivalo ljude iz čitavog političkog spektra, ne samo bivše komandante OVK, već i popularne političare“, naveo je Simmons u pismu.

Vlada još uvijek nije odgovorila na Simmonsovo pismo, kao ni Odbor za zakonodovstvo kome se sa istim zahtjevom obraćao više puta.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri