Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je, povodom protesta medicinskih sestara koji su danas održani ispred Infektivne klinike, da su ugovori koji su potpisani sa medicinski osobljem koje je angažovano tokom pandemije okončani i da ne mogu da se produže, jer njihovo dalje angažovanje nije predviđeno bužetom Kosova, prenosi Reporteri.

"Angažovanje medicinskog i operativnog osoblja obavljeno je pozivajući se na Zakon o sprečavanju i borbi protiv pandemije koronavirusa, na teritoriji Kosova koji omogućava privremeno angažovanje za hitne potrebe", rečeno je u saopštenju Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi i da su neki ugovori za medicinsko osoblje, lekare, medicinske sestre, laboratorijske tehničare, inspektore i osoblje tehničke podrške, angažovano tokom pandemije koronavirusa okončani, a da se neki  završavaju 21. juna 2021. godine.

Trenutna epidemiološka situacija je prema Ministarstvu zdravlja mnogo mirnija i podaci iz dnevnih izveštaja Univerzitetske bolnice i Kliničke službe Kosova pokazuju da je broj pacijenata oboljelih od koronavirusa koji se trenutno liječi mnogo manji nego u vrijeme povećanog angažovanja osoblja.

Danas je ispred Infektivne klinike održan protest medicinskih sestara koje su bile zaposlene kao medicinsko osoblje bolnica i klinika u kovid sistemu. Ministarstvo zdravlja prošle godine je zaposlilo oko 360 medicinskih sestara zbog potreba pandemije koronavirusa.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri