Stručnjak za ustavna pitanja

Stručnjak za ustavna pitanja Mazlum Baraliu ocjenjuje da bi stavovi ambasadora i drugih međunarodnih zvaničnika trebalo da budu neutralni, ukoliko žele da imaju konstruktivan uticaj na nastavak dijaloga Beograda i Prištine. On napominje da formiranje Zajednice srpskih opština nije obaveza premijera Albina Kurtija, uzimajući u obzir činjenicu da je Ustavni sud potvrdio da odredbe Briselskog sporazuma ugrožavaju nacionalne interese Kosova.

“Ti razgovori Beograda i Prištine nisu mjerodavni u smislu međunarodnog prava, Kosovo nije ravnopravan partner, smatrano je sastavnim djelom Srbije i to piše u preambuli njihovog ustava i ako je tako ti sporazumu nisu mjerodavni. Svaka zemlja po međunarodnim zakonima ima pravo i mogućnost u bilo kojoj fazi, čak i nakon ratifikacije u parlamentu da odustane od određonog sporazuma, za koji određena vlada smatra da je štetan za zemlju i njene interese. S obzirom da Kurti ima većinu u parlamentu, on može da odustane od tog sporazuma, koji nije pravi sporazum i koji po pravnom sistemu nema međunarodnu snagu dveju priznatih država”, izjavio je Baraliu za Kosovo Onlajn.

On ukazuje da je izjava američkog ambasadora Phillipa Kosnetta da “Kosovo ima obavezu da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom“ jednostrana i ne ide u prilog nastavka dijaloga.  

“Najbolje bi bilo da imaju neutralan stav o svemu što se događa u dijalogu Beograda i Prištine, jer svako eventualno prejudiciranje nije u duhu dobrog toka i nastavka dijaloga. Stiče se utisak da je neko na nečijoj strani, bilo bi dobro da doprinesu neutralnim pristupom, svaka strana ima svoje razloge. Očigledno je da nijedna strana nije spremna da se nastavi dijalog, u takvim okolnostima se ne može gajiti nada da će dijalog imati epilog koji će biti u interesu obe strane.

Treba pomoći konstruktvinim stavom, a ne izjavama u prilog jedne ili druge strane”, ističe Baraliu.

Prema mišljenju Baraliua nije realno očekivati da Albin Kurti uradi nešto protiv čega se “žestoko borio”, dodajući da su stavovi premijera Kurtija odavno poznati i da neće snositi eventualne posljedice zbog toga.

“Onaj ko je snažan u međunarodnoj politici i koji učini ono što misli, ne može imati nikakve posljedice. Međunarodna zajednica i ova vlada treba da budu obazrivi i da sarađuju. Ono što ne može potpisati, pogotovo Kurtija niko neće naterati jer se grčevito borio portiv zajednice koja bi oštetila nacionalne interese Kosova”, zaključio je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online