Mišljenje analitičara

Poruka zvaničnog Vašingtona se po prvi put ne podudara sa interesima Kosova, ocjenjuju za Kosovo onlajn politički analitičari iz Prištine, komentarišući izjavu američkog ambasadora Phillipa Kosnetta da je u obavezi kosovskih institucija da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Analitičar Fitim Salihu pozdravlja dobre namjere Sjedinjenih Američkih Država koje pružaju veliku podršku Kosovu na njegovom putu izgradnje države, ali u ovom slučaju, kako kaže, treba da shvate da je osnivanje ZSO veoma štetan potez, koji može da izazove nesagledive posljedice.

“Ova izjava je očekivana i nema ništa iznenađujuće. SAD se neprestano trude da se predstave kao stranka koja podržava proces dijaloga čak i kada ne sjede direktno za pregovaračkim stolom. Stoga ni izjava ambasadora Kosnetta nije bila novina. Ali uvjeren sam da će premijer Kurti ostati dosledan svom principu o nesprovođenju Zajednice srpskih opština. Sam je to nazvao činom izdaje i mislim da neće upasti u zamku da ostane u historiji kao izdajnik. Vjerujem da Kurti neće sprovesti zajednicu i da će moći da ubjedi američke partnere da je ova ideja štetna”, kazao je Salihu.

Njegova procjena je da bi Zajednica srpskih opština doprinela disfunkcionalizaciji unitarnog poretka Kosova.

“Vjerujem da bi ideje o geografskim i regionalnim udruženjima bez etnocentričnog karaktera bile pravo rješenje za zadovoljavanje svakodnevnih lokalnih potreba građana svih etničkih grupa na Kosovu”, navodi Salihu.

Politikolog Arbnor Sadiku napominje da se u slučaju formiranja Zajednice srpskih opština ne sme izuzeti procena Ustavnog suda Kosova.

“Zajednica srpskih opština mogla bi da se prihvati samo u okviru ustava i zakona Kosova. Vlada Kosova ne sme dopustiti da se stvori etnička zajednica, jer bi to povuklo i druge zajednice da imaju isti zahtjev. Premijer Kurti treba da pronađe neku drugu soluciju, koja bi bila prihvatljiva za sve”, ističe Sadiku.

Sadiku dodaje da se izjava američkog ambasadora, kao i prethodne poruke Sjedinjenih Američkih Država, ne smeju zanemariti, jer bi u tom slučaju bilo posljedica po kosovske vlasti.

“Predsjednik Vlade Albın Kurtı treba vıše značaja da ukaže predlozima glavnog kosovskog sponzora Sjedinjenim Američkim Državama. Prvo, ozbiljno treba da shvati izjavu ambasadora Kosnetta, ali i nedavnu odluku predsjednika Bidena, jer će zasigurno da dođe do izolacije Kosova ukoliko se vlasti suprotstave zahtjevima stranih država”, objašnjava Sadiku.

On kaže da premijer Albin Kurti u nastavku pregovora sa Srbijom treba da dostojanstveno čuva i brani interese Kosova, kako bi oni bili prihvaćeni od drugih strana u ovom procesu.

“Njegov stav treba da bude onoliko, koliko mu dopušta Ustav Kosova, ne više od toga. Realno gledano, do sada vođeni razgovori su jedno te isto, Kosovo je branilo suverenitet i svoju nezavisnost a Srbija je svim snagama pokušavala da negira Kosovo kao nezavisnu državu”, zaključio je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online