Razriješenje

Samoopredjeljenje (VV) planira sa pokrene postupak razriješenja ombudsmana Naima Qelaja da bi sprečio da slučaj razriješenja dužnosti Valjdete Dake dospe na Ustavni sud, prenosi Gazeta express.

Zbog mogućih kršenja ovlašćenja od strane predsjednice Vjose Osmani Samoopredjeljenje kroz razriješenje Qelaja.

Istovremeno, PDK i AAK su počeli prikupljanje potpisa za slanje slučaja Dake Ustavnom sudu dok poslanici LDK nisu učestvovali u tome. Za slanje slučaja razriješenja dužnosti predsjednice CIK Ustavnom sudu potrebno je ukupno 30 potpisa poslanika.

"Demokratska partija Kosova ima neophodne potpise kako bi odluka predsjednice Osmani o razriješenju Dake prosledili Ustavnom sudu. Pozivamo druge stranke da nam se pridruže", rekla je poslanica PDK Blerta Deliu-Kodra.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani razriješila je u ponedjeljak Daku sa mjesta predsjednice CIK i na njeno mjesto imenovala sudiju Kreshnika Radoniqija.

Daka je navela da će se protiv ove odluke, koju je okarakterisala kao političku, boriti svim pravnim sredstvima, do Ustavnog suda. On je navela da su prijetnje predsjednice Osmani da će je otpustiti počele već od januara 2021, kada je Daka, sljedeći zakon, donela odluku da ne dozvoli kanidaturu Albina Kurtija i poslanika Samoopredjeljenja koji su u prethodne tri godine osuđivani za krivična djela.

Daku je za predsjednicu CIK imenovao 27. aprila 2018. godine bivši predsjednik Hashim Thaçi na mandat od sedam 7 godina, a ovo joj je bio drugi mandat na čelu CIK.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express