Britanski ambasador na Kosovu

Britanski ambasador na Kosovu Nicholas Abbott rekao je, govoreći o tužbi za genocid protiv Srbije koju je najavio premijer Albin Kurti, da je stav Ujedinjenog Kraljevstva da je genocid stvar sudova, a ne politike, prenosi RTK2.

Abot je u emisiji "Kallxo Pernime" rekao da ako Kosovo misli da bi trebalo da slijedi put tužbe, onda bi trebalo to i da učini, ali i dodao da je to pravni proces.

"Ne mislim da pitanje nestalih osoba treba politizovati, mislim da bi to trebalo da bude dio dijaloga, jer mislim da i Kosovo i Srbija imaju zajednički interes da riješe ono što je u osnovi humanitarno pitanje. Ovo je pitanje prema kojem gajimo snažne emocije i podražavamo ga kao ambasada", rekao je Nicholas Abbott.

On je naglasio da Kosovo ne bi trebalo da vjeruje da je ovo jednostrano, jer postoje i nestale osobe na Kosovu koje treba pronaći i da obe države treba da odrade svoj dio posla.

"Često postoji želja za kvantifikovanjem stvari, da se kaže da ima više Albanaca koji su nestali, a mi ne znamo gdje su, da ih ima više od kosovskih Srba koji su nestali, ili Roma ili drugih. Ovo je tačno. Ali ne mislim da ljudska patnja može biti kvantifikovana, ako je porodica izgubila voljenu osobu iz bilo koje zajednice kojoj pripada, to je vrlo bolno i nešto mora da se preduzme da bi se riješilo ovo pitanje", rekao je Abbott.

Izvor: RTK2