Izvučena iz konteksta

Iz Evropske unije navode da je izjava specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine upućena balkanskim liderima da „ako nemaju povjerenja u EU, da idu negde drugde“ izvučena iz konteksta, prenosi Reporteri.

Naime Lajčak je na pitanje istraživača Balkanskog foruma Samira Beharića, da li lideri Zapadnog Balkana treba da vjeruju EU, s obzirom da uprkos obećanjima, Kosovo još uvijek nije dobilo viznu liberalizaciju, prenosi, arogantno odgovorio „ako nemate povjerenja u EU, idite negdje drugdje“.

EU je odbila da komentariše Lajčakove izjave, ali je aludirala da je Lajčakova izjava izvučena iz konteksta.

„Ne komentarišemo izjave ili komentare drugih. Međutim, pozivamo vas da pregledate sa puno pažnje kako izjava ne bi bila izvučena iz konteksta“, navodi se u odgovoru EU za Lajmi.

Dotični istraživač je putem posta na Twitteru izjavio da mu je Lajčak rekao da je postao "trend" da se kritikuje EU zbog liberalizacije viza.

Vlada Kosova do sada nije reagovala na Lajčakove izjave.

Bivši predsjednik Euleksovih sudija Malkolm Simons bio je prilično oštar prema Lajčaku, rekavši da se „EU ponaša kao kolonijalni okupator koji ne prihvata činjenicu da više nije relevantan “.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri