Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa je povodom izjave ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Phillipa Kosnetta "da sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština treba da se sprovede", podsjetio da je ZSO obaveza koja proističe iz prvog sporazuma iz 2013. godine, a koji je u to vrijeme ratifikovan glasovima dvije trećine poslanika u Skupštini Kosova.

U izjavi za Reporteri Mustafa je dodao da je i Ustavni sud presudom zaključio da se sporazum iz 2013. godine mora primjeniti.

Između ostalog, Mustafa je naglasio da bi Kurtijeva vlada trebalo da poništi Zakon o ratifikaciji prvog sporazuma, koji prema njemu predviđa uspostavljanje ZSO, te da je tada Pokret Samoopredjeljenje bio u opoziciji, a sada je na vlasti, ili da ga sprovede.

Bivši predsjednik Demokratskog saveza Kosova je ironično rekao da sada "riječ imaju heroji nasilja", aludirajući na stranku Albina Kurtija Pokret Samoopredjeljenje koji je proteklih godina protestvovao protiv formiranja ZSO.

Američki ambasador na Kosovu Kosnett je razgovoru za Radio Kontakt Plus, da Kosovo ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština i da historija nije započela danom kada je formirana vlada Albina Kurtija.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri