Odgovorio Kosnettu

Premijer Albin Kurti izjavio je da zahtjevi za jednoetničko udruživanje poput Zajednice srpskih opština, ne dolaze od običnih ljudi, već od političara i sjevernih susjeda, prenosi Koha.

Ponovio je da Kosovo ne može imati udruženje na etničkoj osnovi, kako je definisano i presudom Ustavnog suda iz 2015. godine.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u Prištini Philipa Kosnetta da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO, Kurti je rekao da Kosovo ima funkcionalnu Asocijaciju opština.

"Ne mislim da je u pravnom i ustavnom poretku Kosova moguće udruženje na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje opština na razvojnoj osnovi, može biti na geografskoj osnovi, poput planinskog udruženja ’Rugovo’. Udruženje na etničkoj osnovi ne može proći ni u smislu duha, ni slova Ustava Kosova. I praktično tako nešto je rečeno presudom Ustavnog suda objavljenom 23. decembra 2015", rekao je Kurti.

Dodao je da Kosovo podržava prava manjina i da je protiv marginalizacije ili diskriminacije.

"Čini mi se da zahtjev za etničkim udruživanjem, koji je aktuelan već skoro deceniju, ne potiče od običnih ljudi, već li od političara i naših sjevernih susjeda," rekao je Kurti.

Kosnett je izjavio da Kosovo ima obavezu da uspostavi ZSO i da obje strane u dijalogu imaju obavezu da poštuju postignute dogovore i obaveze.